Forskere slĂĄr alarm over zikavirus: Har eksplosivt pandemisk potentiale

WHO bør lære af sin håndtering af ebola og straks nedsætte zikavirus-beredskab, mener to forskere. De frygter en zikavirus-pandemi.

Amerikanske forskere opfordrer Verdenssundhedsorganisationen, WHO, til hurtigst muligt at skride ind over for det frygtede zikavirus, der er under stærk mistanke for at kunne forårsage hjerneskader hos fostre.

Forskerne frygter ifølge BBC, at virusset har "eksplosivt pandemisk potentiale", hvilket betyder, at det kan udvikle sig til hurtigt at sprede sig over et stort geografisk område.

Lær af ebola

Derfor bør WHO tage ved lære af de erfaringer, man gjorde sig under det omfattende ebolaudbrud i Afrika i 2014 og straks nedsætte et udvalg af eksperter med forstand pĂĄ virusset.

Ellers risikerer Verdenssundhedsorganisationen at reagere for sent, som det var tilfældet i forbindelse med ebolaudbruddet, skriver de to læger og forskere Daniel R. Lucey and Lawrence O. Gostin i det medicinske tidsskrift Journal of the American Medical Association.

MĂĄske vaccine inden for to ĂĄr

Ifølge BBC kan der være udviklet en vaccine mod zikavirus inden for de næste to år, men i første omgang vil den skulle igennem en række test og undersøgelser, og der kan derfor gå op mod 10 år før vaccinen vil være tilgængelig for patienter.

Zika-virus findes i Syd- og Mellemamerika, hvor det spreder sig via myg. Bliver man inficeret med virusset kan man fĂĄ influenzalignende symptomer som feber og muskelsmerter, men det er ikke alvorligt, hvis man ellers er sund og rask.

For gravide ser det dog ud til at kunne indebære en særlig risiko at blive smittet med virusset. Deres fostre risikerer at blive født med for smĂĄ hoveder og deraf følgende hjerneskader, lyder forskernes teori.

Brasilien hĂĄrdt ramt

Zikavirus er i øjeblikket særligt udbredt i Brasilien, hvor der som en følge deraf er udbrudt panik. Tusindvis af mennesker er blevet smittet, og det har fĂĄet landets præsident, Dilma Roussef, til at opfordre til, at landene i regionen stĂĄr sammen om at bekæmpe virusset, skriver BBC.

Tirsdag blev det første tilfælde af zikavirus konstateret i Danmark, da en ung man hjemvendt fra Syd- og Mellemamerika blev erklæret for smittet. 

De danske myndigheder opfordrer gravide danske kvinder til at udskyde ikke-nødvendige rejser til regionen, da der i dag ikke findes en kur eller vaccine mod virusset.