Udland

Se billederne: 2500 flygtninge lever i et mudderhul

På få måneder eksploderede antallet af beboere i en primitiv teltlejr i den nordfranske by Grande-Synthei fra ganske få til 2500 flygtninge.

Sidste sommer boede der lige omkring 100 flygtninge og migranter i en primitive teltlejr i den nordfranske by Grande-Synthe. Men på få måneder eksploderede antallet til 2500.

Selvom det er nabolejren i Calais 40 kilometer derfra, som indtil nu har trukket mest opmærksomhed, peger både frivillige, flygtningene selv og internationale hjælpeorganisationer på, at lejren i Grande-Synthe er endnu værre.

TV 2 har besøgt ’Skammens lejr’, som den er blevet døbt. Den er i dag forvandlet til ét stort mudderhul, hvor de mange hjemløse mennesker holder fokus på basale ting som mad, varme, beklædning - og selvfølgelig drømmen over dem alle: At finde en sikker flugtrute til England, som i deres øjne er eldoradoet over dem alle.

Herunder kan du læse mere og se billederne fra TV 2’s besøg i lejren i slutningen af januar.

"Skammens flygtningelejr" i Grande-Synthe

 1. Størstedelen af lejren består af små slidte spejder- og festivaltelte, hvor flygtningene sover tæt for at holde varmen. 

 2. Lejren befinder sig midt i et central, beboelseskvarter i byen - på et stykke jord, der egentlig skulle have huset et nyt bæredygtigt nybyggerkvarter. Nu kan det bedst sammenlignes med én stor mudderpøl.  

 3. Der bor cirka 200 børn i lejren. Et par gange om ugen prøver hjælpeorganisationer at finde plads til nogle af børnefamilierne på byens nærliggende hoteller, men det er kun for et par dage ad gangen. Derefter er de tvunget til at tage tilbage til lejren igen. 

 4. Der er oprettet en lille skole, men ellers er det småt med aktiviteter for de små. I dag er børnenes smil dog til at få øje på. De har fået besøg af en gruppe frivillige fra en engelsk cirkusgruppe, som leger, danser og spiller med dem i mudderet. Prøver at få dem til at tænke på noget andet end den barske hverdag, de lever i. En lille irakisk pige har fået fat i en pose med små pastaskruer, som hun kaster op i luften og prøver at gribe så mange af dem som muligt.

 5. Beboerne i lejren drømmer alle om én ting: At komme til England. 38-årige Sattar Momini fra Iran har nu prøvet i tre måneder, men det er endnu ikke lykkedes ham at snige sig med en lastbil. Han sover i et telt midt i lejren med fire af sine venner. De har taget rejsen til Europa sammen fra hjembyen Shiraz med håbet om et bedre liv. Men Sattar er indtil nu kun blevet skuffet.

  ”I Frankrig er der ingen, der hjælper. Det er så svært at bo her. Der er ikke problemer med at få mad, men det er så koldt. Alle snakker om menneskerettigheder, men det er det her i hvert fald ikke”, siger Sattar.

 6. Hjemme i Iran venter familien - en kone og to små børn på henholdsvis 6 år og 7 måneder – på at Sattar lykkes med sin England-mission. Når han kommer over på den anden side af kanalen, har han lovet at få dem bragt dertil.

  ”England er et godt land. Der er de ikke racister”, siger han. 

 7. Noget af det, som efterspørges allermest i lejren, er sko. Det skal helst være gummistøvler eller andre former for vinterfodtøj, så de mange mennesker kan klare hverdagen under de mudrede forhold. 

 8. Brænde og ting til at tænde op med er også noget, som efterspørges hver eneste dag. Her sidder en gruppe kurdere og varmer sig ved et lille bål – et syn, som man ser dagen lang over hele lejren.

 9. Læger uden Grænser (Médecins sans Frontières, red.) har for nylig indgået en aftale med byens borgmester om at opsætte en ny decideret flygtningelejr i byen. Her skal der være 500 opvarmede telte – ligesom dem, der bruges i krigsramte lande som Syrien og Pakistan - og bedre toilet- og sanitærforhold. Lige nu er der kun 32 toiletter til 2500 mennesker. Den nye lejr ventes at stå klar i midten af februar og kommer til at ligge på et stykke ubrugt jord cirka en kilometer fra den nuværende lejr. For hjælpeorganisationen har det været meget vigtigt, at det forbliver en åben lejr, så flygtningene kan komme og gå, som de ønsker og ikke føler sig spærret inde. De skal nemlig stadig have chancen for at nå deres drømmedestination: England.