Udland

EU-kommissær: Over halvdelen af asylsøgerne er økonomiske flygtninge

EU-kommissionens næstformand siger, at 60 procent af asylsøgerne, der kommer til Grækenland og Italien, kun kommer af økonomiske grunde.

60 procent af de asylansøgere, der kom til EU i december, er økonomiske flygtninge og har ingen grund til at søge asyl.

Det siger den hollandske næstformand for EU-kommissionen, Frans Timmermans, på baggrund af de seneste tal fra Frontex, der er EU’s agentur for de ydre grænser.

"Ikke den fjerneste grund til at søge asyl"

- Mere end halvdelen af de mennesker, der kommer til Europa i øjeblikket, kommer fra lande, hvor man kan antage, at de ikke har den fjerneste grund til at søge om flygtningestatus. Det er mere end halvdelen, 60 procent, siger Frans Timmermans i et interview med den hollandske fjernsynsstation NOS.

Frontex-hovedkvarteret i Polens hovedstad Warszawa bekræfter, at man netop har optalt december-tallene for, hvor mange asylsøgere der ankom til EU-landene Grækenland og Italien. Men hvilke lande asylsøgerne kommer fra, er endnu ikke offentliggjort:

- Vi kan bekræfte, at langt fra alle asylsøgere kommer fra Syrien. Det er sandt. Men jeg er ikke bemyndiget til at tale om, hvor mange procent der kommer fra de forskellige lande. Disse tal vil Frontex offentliggøre i løbet af få dage, siger Ewa Moncure, der er talsmand for Frontex, til TV 2.

Ifølge tallene fra Frontex kom der i december 108.000 asylsøgere til Grækenland og 9.700 til Italien. På flygtningeruten fra Tyrkiet til de græske øer er det folk fra Syrien, der udgør den største gruppe.

På ruten over Middelhavet fra Nordafrika til Italien er det mennesker fra Nigeria, der er den største gruppe.

60 procent har ingen chance for asyl

I alt er der ankommet mere end en million asylsøgere til Grækenland og Italien i løbet af 2015 – helt nøjagtigt var tallet 1.040.000 mennesker. Det er næsten fem gange så mange som i 2014.

Ifølge Frans Timmermans, der er tidligere hollandsk udenrigsminister, er det især mennesker fra Tunesien og Marokko, der søger mod Europa via Tyrkiet, udelukkende af økonomiske grunde og uden nogen reel mulighed for at opnå asyl.

- Disse mennesker bør virkelig sendes hjem meget hurtigere. Hvis vi forestiller os, at vi begyndte på det, så ville det gøre en enorm forskel, siger Frans Timmermans. Efter hans mening ville det betyde, at der ville være markant flere ressourcer til rådighed for de reelle krigsflygtninge.

Flygtninge, migrant eller invandrer

  • Migranter:  Personer, som er brudt op og har sat sig i bevægelse. Årsagen kan være krig, fattigdom eller noget tredje.
  • Illegal indvandrer:  En person, der rejser ind i et land uden om myndighederne.
  • Asylansøger:  En person, der henvender sig til myndighederne og beder om asyl.
  • Afvist asylansøger:  Person, der får nej til asyl og derfor skal forlade landet, hvor vedkommende søgte om asyl.
  • Flygtning: En person, der har fået asyl, fordi vedkommende forfølges i sit hjemland. Personen får status som flygtning og får herefter særlige rettigheder.