Udland

Danske asylstramninger skaber barske overskrifter i udlandet

Mange store internationale medier har fokus på de danske asylstramninger, som tirsdag blev vedtaget i Folketinget.

"Der er noget råddent i Danmarks rige".

De berømte ord fra Shakespeares 'Hamlet' tordner tirsdag aften frem øverst på den britiske udgave af Huffington Posts hjemmeside, efter et flertal i Folketinget tidligere på dagen vedtog en række omdiskuterede asylstramninger.

I artiklen sætter Huffington Post fokus på kritikken fra blandt andet FN og en række menneskerettighedsorganisationer, herunder Amnesty International, som på forhånd havde kritiseret det danske lovforslag som en "ondsindet afstemning" og en "sort dag for Danmark".

Særligt den del af lovforslaget, der giver danske myndigheder mulighed for at beslaglægge flygtninges værdigenstande, har vakt opsigt. Det samme har punktet om at udskyde adgangen til familiesammenføring for udlændinge med midlertidig beskyttelse - fra ét til tre år.

Nyheden om vedtagelsen af det danske lovforslag har derfor ramt overskrifterne hos en lang række udenlandske medier, herunder Sky News, Washington Post, BBC News, Le Monde og Al-Jazeera.

Giver minder om traumatisk tid

På CNN's hjemmeside omtales Danmarks "kontroversielle lov" også blandt dagens tophistorier, og i amerikanernes artikel er der særligt fokus på, at lovforslaget tilsyneladende har til formål at skræmme mulige migranter væk fra landet.

- Loven afspejler de hårdere attituder over for migranter i de ellers så liberale skandinaviske lande, skriver CNN.

Mange udenlandske medier havde på forhånd sendt journalister til Danmark for at dække dagens afstemning på Christiansborg, og ifølge CNN's internationale korrespondent, Arwa Damon, har det især været udsigten til at konfiskere flygtninges værdier, som har vakt nogle "traumatiske" minder for Europa.

- Loven er blevet ændret siden, men det er svært at dæmpe spændingerne, når man fremsætter noget så dramatisk, fortæller hun til TV 2.

Netop koblingen til de sorte år i Europas historie har været gennemgående i kritikken af det danske lovforslag, og den britiske avis The Independent, omtaler Folketingets vedtagelse af loven med overskriften: "Danmark vedtager 'nazi-lignende' lov og tvinger flygtninge til at afgive kontanter og værdier".

International Business Times nævner også nazi-koblingen i sin overskrift - dog formuleret som et spørgsmål.

Hård kurs mod flygtninge

Hos vores tyske naboer omtaler Bild de danske lovstramninger med ordene "Dänemarks Knallhart-Gesetz gegen flüchtlinge" - "Danmarks knaldhårde lov mod flytninge".

Knallhart er også navnet på en tysk ungdomsroman og film om en 15-årig, der sammen med sin mor må flytte til en fattig bydel i Berlin, hvor han udsættes for afpresning af en ungdomsbande.

Ifølge Bild er den danske lov et udtryk for en generelt hårdere kurs mod flygtninge i Europa, og avisen henviser til, at flygtninge i Østrig og to tyske delstater må beholde endnu værdiere for et endnu lavere beløb, end de nu må i Danmark.

På Facebook har FN's tidligere generalsekretær, Kofi Annan, udtrykt bekymring over lovforslaget.

- Det står i skarp kontrast til Danmarks humanitære og sociale traditioner, og det fremhæver en bekymrende trend i europæisk politik, skriver Kofi Annan.