Udland

En ridse i faraoens maske kan koste otte museumsansatte jobbet

Otte museumsmedarbejdere kan miste jobbet, efter de er blevet anklaget for at have ridset Tutankhamons gravmaske under en restaurering.

Det kan godt være, at den egyptiske farao Tutankhamon har været død i flere tusind år, men han forstår stadig at holde gryden i kog.

Således skal otte musuemsansatte nu stilles for en dommer i en disciplinærsag, efter de ifølge anklagerne har ridset faraoens gyldne gravmaske under et 'kludret reparationsarbejde'.

Det skriver nyhedsbureauet AP ifølge ABC News.

Yderst uagtsomme under restaurering

De egyptiske anklagere mener, at musuemsarbejderne har været 'yderst uagtsomme' under restaureringen.

- I et forsøg på at skjule de skader, de har forvoldt, har de brugt skalpeller og andre metalværktøjer til at fjerne spor af overskydende lim på masken, som har efterladt permanente skader og ridser, lyder det i anklagernes udtalelse med henvisning til en undersøgelse af masken.

Den 3300 år gamle maske fik ved et uheld slået det lange skæg af i 2014, som hastigt blev limet tilbage på hagen som en midlertidig nødløsning.

Sat skægget på med bivoks

Efterfølgende har det tysk-egyptiske hold af specialister arbejdet på at sætte skægget ordentligt tilbage på masken ved hjælp af bivoks, som er en kendt limmetode på antikke genstande.

En del af limen fra nødløsningen havde imidlertid størket på guldmasken, og det er her de otte medarbejdere har brugt skarpe skalpeller til at skrabe limen af og angiveligt efterladt masken med ridser.

Masken er igen tilbage i udstillingsvinduet på det egyptiske nationalmuseum efter restaureringen.