Udland

Tantholdt om IS-bøddels død: 'Jihadi John' var et vigtigt mål

Den berygtede IS-bøddel blev dræbt i et luftangreb i Syrien i november, bekræfter den militante gruppe.

Islamisk Stat (IS) bekræfter tirsdag, at gruppens topbøddel, den britiske statsborger 'Jihadi John', blev dræbt i et luftangreb i Syrien i november, skriver AFP.

I midten af november sidste år kom det frem, at amerikanerne muligvis havde dræbt 'Jihadi John' i et droneangreb i den syriske by Raqqa, hvor Islamisk Stat har sit hovedkvarter. Det er dog først nu, at bødlens død bliver officielt bekræftet af Islamisk Stat selv.

TV 2’s mellemøstkorrespondent Rasmus Tantholdt forklarer, at 'Jihadi John' havde en stor symbolsk betydning:

- Det havde han, fordi han var Islamisk Stats ansigt udadtil. Det var ham, som stod frem på de berygtede videoer, hvor der sad gidsler i orange fangedragter, der fik halsen skåret over med en kniv. Han udførte de her henrettelser, mens han talte på et formfuldendt engelsk.

Han var en voldsom provokation

Det kræver noget at skulle erstatte 'Jihadi John' som frontfigur for Islamisk Stat, vurderer Rasmus Tantholdt.

- Han vidste godt, at han var ”the number one-target” – altså en af de mest eftersøgte overhovedet blandt terrorbevægelsen Islamisk Stats folk, fordi han på den måde stillede sig frem og var en voldsom provokation for de lande, der bekæmper Islamisk Stat. Når du har den rolle, vil du være eftersøgt resten af dit liv. Det er ikke nødvendigvis alle, som har lyst til at have den rolle, men jeg er sikker på, at der er mange folk hos Islamisk Stat, som ikke har et problem med det.

I sit onlinemagasin, Dabiq, skriver den militante gruppe, at 'Jihadi John' med fødenavnet Mohammed Emwazi blev dræbt i Raqqa 12. november, da den bil, han befandt sig i, blev ramt af en ubemandet drone.

Tilbage i november lød meldingen fra det amerikanske militær, at "det var rimelig sikkert", at bødlen var blevet dræbt i angrebet.

Dansk gidsel mødte Jihadi John

'Jihadi John' har skåret halsen over på flere britiske, amerikanske og japanske gidsler i Syrien, herunder journalisterne James Foley og Steven Sotloff. Henrettelserne er blevet videofilmet og lagt ud på internettet.

Den danske fotograf Daniel Rye Ottosen, der blev fanget og tilbageholdt af IS i 398 dage, stiftede også bekendtskab med 'Jihadi John', som ydmygede sine fanger.

Fangevogteren tvang både Rye og hans medfanger til at danse tango og til at synge med på en omskrevet version af Eagles-hittet "Hotel California" under opholdet i fængslet.

Mohammed Emwazi blev født i Kuwait, men flyttede til England med sin familie som seksårig.

Han blev angiveligt radikaliseret i forbindelse med en rejse til Tanzania i 2009 og rejste senere til Syrien.