Tusk: EU har to måneder - så kollapser Schengen

Europa har to måneder til at få flygtningekrisen under kontrol, ellers vil Schengen kollapse, siger Tusk.

EU's præsident, Donald Tusk, siger til Europaparlamentet, at Europa har to måneder til at få flygtningekrisen under kontrol - ellers vil det pasfri Schengen-område kollapse.

- Vi har ikke mere end to måneder til at få tingene under kontrol, siger han ifølge Reuters.

Samtidig siger EU-præsidenten, at EU vil "mislykkes som et politisk projekt", hvis medlemslandene ikke formår at udøve ordentlig kontrol med de ydre grænser.

- Det Europæiske Råds møde i marts vil være sidste chance for at se, om vores strategi virker. Hvis ikke vil vi stå over for alvorlige konsekvenser som sammenbruddet af Schengen, siger Donald Tusk med henvisning til topmødet 17.-18. marts.

Ifølge Schengen-reglerne skal et medlemsland stå over for "en alvorlig trussel mod den offentlige orden eller den indre sikkerhed" for at kunne bryde den fri bevægelighed ved at genindføre midlertidig grænsekontrol.

Grænsekontrol flere steder i EU

Mængden af grænsekontrol sker som følge af den store indvandring af flygtninge og migranter, der siden i sommers er strømmet til de europæiske lande fra særligt Syrien og Irak.

Sverige er lige som Danmark en del af Schengen-samarbejdet, som ellers skulle sikre borgerne at kunne rejse mellem landene uden at skulle vise pas ved grænserne. Men flere andre Schengen-lande har også indført midlertidig grænsekontrol. Det gælder lige nu Norge, Østrig, Tyskland og Malta.

Frankrig har også skærpet kontrollen, men det skete i forbindelse med klimatopmødet i Paris i december. I Finland har myndighederne pålagt færgerne fra Tyskland at tjekke passagerernes ID.

Tidligere i 2015 har også Slovenien og Ungarn også skærpet kontrollen i en periode. Sidste år ankom mere end en million flygtninge til Europa.