Stephen Hawking: Vi kommer til at udslette os selv
Verdenskendt fysiker mener, at videnskaben og teknologien vil udslette menneskeheden med tiden. Derfor skal vi flytte ud i rummet for at overleve.
Videnskaben og teknologien udvikler sig i en retning, som i sidste ende vil udslette os, hvis ikke vi flytter ud i rummet. Med den udvikling er det ikke kun forskere, der skal have en basal forståelse for videnskab i fremtiden. Det skal det almindelige menneske også.
Sådan siger den verdenskendte britiske teoretiske fysiker Stephen Hawking under et foredrag til BBC Reith Lectures. Stephen Hawking lider af nervesygdommen 'amyotrofisk lateral sklerose'. Det betyder, at han er fuldstændig lammet og kun kan bevæge sin kind en smule. På trods af det har han opnået stor international anerkendelse - blandt andet for sit arbejde med universets sorte huller.
Ifølge Stephen Hawking opstår der ”nye måder, hvorpå tingene kan gå galt på,” når forskere gør fremskridt inden for videnskab og teknologi.
- Selvom chancen for katastrofe på planeten Jorden i de kommende år nok er pænt lav, stiger muligheden med tiden, og det sker med næsten sikkerhed i de næste tusind eller titusinder år, siger Stephen Hawking til BBC.
Det mener Hawking med kunstig intelligens
Det er ikke første gang, at Stephen Hawking advarer om, at videnskaben og teknologien kan blive så magtfuld, at den kan udslette menneskeheden.
Tilbage i 2014 sagde han, at kunstig intelligens kan blive enden på menneskeheden. Det var i forbindelse med, at han fik en ny måde at kommunikere på, som netop involverer kunstig intelligens.
En professor i robotteknologi på DTU Henrik Hautop Lund forklarede dengang, hvad Stephen Hawking mener med, at kunstig intelligens kan udslette menneskeheden.
- Hans tankegang er, at hvad skal vi som mennesker, hvis maskiner kan gøre præcis det samme. Og hvis maskiner kan gøre det bedre end os, er der så nogen grund til, at vi som mennesker er her på jorden, forklarede Henrik Hautop Lund dengang.
Løsningen er rumkolonier
Under sit foredrag ved BBC Reith Lectures gav Stephen Hawking sit råd til, hvordan vi undgår, at videnskabens fremgang udsletter os. Han mener, at løsningen er kolonier i rummet.
Vi skal flytte til rummet og brede os ud på andre planeter, ”så en katastrofe på Jorden ikke betyder slutningen for menneskeheden.”
Fysikeren vurderer, at vi ikke vil kunne være selvforsynende derude i løbet af de næste hundrede år. Derfor mener han, at vi skal være forsigtige i den periode.
Mars One følger Hawkings råd
Stephen Hawking har tidligere specifikt nævnt planeten Mars som et sted i rummet, hvor han regnede med at se mennesker bo i fremtiden.
Det er netop, hvad den hollandske nonprofitorganisation Mars One lige nu planlægger. I 2026 vil de sende fire mennesker til Mars for at starte en rumkoloni, hvor de skal bo resten af deres liv.
Projektet er ikke et forsøg på at overleve en udryddelse af menneskeheden. Formålet er at finde svar på spørgsmål om Mars’ beskaffenhed, historie og klima.
I de næste år afgør Mars One gennem tests, hvilke personer de vil sende til planeten. Én af kandidaterne til Mars One er danskeren Christian O. Knudsen. Hør ham fortælle ham om sin deltagelse i projektet i klippet herunder.
Alle skal forstå videnskaben
Den videnskabelige og teknologiske fremgang ændrer verden så markant, at den bredere offentlighed også skal forstå den. Ellers vil et demokrati ikke kunne fungere, da vi således ikke ville kunne tage oplyste beslutninger om fremtiden, forklarede Stephen Hawking under sit foredrag.
Ifølge Stephen Hawking er det fremtidens forskere, der skal hjælpe til med at få den bredere offentlighed til at forstå videnskaben.
- Vi vil ikke stoppe med at gøre fremskridt, og vi vil heller ikke vende om og gå i den modsatte retning, så vi bliver nødt til at anerkende farerne og kontrollere dem. Jeg er en optimist, så det tror jeg på, at vi kan, siger Stephen Hawking.