Stephen Hawking: Vi kommer til at udslette os selv
Verdenskendt fysiker mener, at videnskaben og teknologien vil udslette menneskeheden med tiden. Derfor skal vi flytte ud i rummet for at overleve.
Videnskaben og teknologien udvikler sig i en retning, som i sidste ende vil udslette os, hvis ikke vi flytter ud i rummet. Med den udvikling er det ikke kun forskere, der skal have en basal forstÄelse for videnskab i fremtiden. Det skal det almindelige menneske ogsÄ.
SÄdan siger den verdenskendte britiske teoretiske fysiker Stephen Hawking under et foredrag til BBC Reith Lectures. Stephen Hawking lider af nervesygdommen 'amyotrofisk lateral sklerose'. Det betyder, at han er fuldstÊndig lammet og kun kan bevÊge sin kind en smule. PÄ trods af det har han opnÄet stor international anerkendelse - blandt andet for sit arbejde med universets sorte huller.
IfĂžlge Stephen Hawking opstĂ„r der ânye mĂ„der, hvorpĂ„ tingene kan gĂ„ galt pĂ„,â nĂ„r forskere gĂžr fremskridt inden for videnskab og teknologi.
- Selvom chancen for katastrofe pÄ planeten Jorden i de kommende Är nok er pÊnt lav, stiger muligheden med tiden, og det sker med nÊsten sikkerhed i de nÊste tusind eller titusinder Är, siger Stephen Hawking til BBC.
Det mener Hawking med kunstig intelligens
Det er ikke fÞrste gang, at Stephen Hawking advarer om, at videnskaben og teknologien kan blive sÄ magtfuld, at den kan udslette menneskeheden.
Tilbage i 2014 sagde han, at kunstig intelligens kan blive enden pÄ menneskeheden. Det var i forbindelse med, at han fik en ny mÄde at kommunikere pÄ, som netop involverer kunstig intelligens.
En professor i robotteknologi pÄ DTU Henrik Hautop Lund forklarede dengang, hvad Stephen Hawking mener med, at kunstig intelligens kan udslette menneskeheden.
- Hans tankegang er, at hvad skal vi som mennesker, hvis maskiner kan gÞre prÊcis det samme. Og hvis maskiner kan gÞre det bedre end os, er der sÄ nogen grund til, at vi som mennesker er her pÄ jorden, forklarede Henrik Hautop Lund dengang.
LĂžsningen er rumkolonier
Under sit foredrag ved BBC Reith Lectures gav Stephen Hawking sit rÄd til, hvordan vi undgÄr, at videnskabens fremgang udsletter os. Han mener, at lÞsningen er kolonier i rummet.
Vi skal flytte til rummet og brede os ud pĂ„ andre planeter, âsĂ„ en katastrofe pĂ„ Jorden ikke betyder slutningen for menneskeheden.â
Fysikeren vurderer, at vi ikke vil kunne vÊre selvforsynende derude i lÞbet af de nÊste hundrede Är. Derfor mener han, at vi skal vÊre forsigtige i den periode.
Mars One fÞlger Hawkings rÄd
Stephen Hawking har tidligere specifikt nĂŠvnt planeten Mars som et sted i rummet, hvor han regnede med at se mennesker bo i fremtiden.
Det er netop, hvad den hollandske nonprofitorganisation Mars One lige nu planlĂŠgger. I 2026 vil de sende fire mennesker til Mars for at starte en rumkoloni, hvor de skal bo resten af deres liv.
Projektet er ikke et forsĂžg pĂ„ at overleve en udryddelse af menneskeheden. FormĂ„let er at finde svar pĂ„ spĂžrgsmĂ„l om Marsâ beskaffenhed, historie og klima.
I de nĂŠste Ă„r afgĂžr Mars One gennem tests, hvilke personer de vil sende til planeten. Ăn af kandidaterne til Mars One er danskeren Christian O. Knudsen. HĂžr ham fortĂŠlle ham om sin deltagelse i projektet i klippet herunder.
Alle skal forstÄ videnskaben
Den videnskabelige og teknologiske fremgang Êndrer verden sÄ markant, at den bredere offentlighed ogsÄ skal forstÄ den. Ellers vil et demokrati ikke kunne fungere, da vi sÄledes ikke ville kunne tage oplyste beslutninger om fremtiden, forklarede Stephen Hawking under sit foredrag.
IfÞlge Stephen Hawking er det fremtidens forskere, der skal hjÊlpe til med at fÄ den bredere offentlighed til at forstÄ videnskaben.
- Vi vil ikke stoppe med at gÞre fremskridt, og vi vil heller ikke vende om og gÄ i den modsatte retning, sÄ vi bliver nÞdt til at anerkende farerne og kontrollere dem. Jeg er en optimist, sÄ det tror jeg pÄ, at vi kan, siger Stephen Hawking.