Eftersøgte medlemmer af tysk terrorgruppe forbindes til røveri

Medlemmer af den opløste terrorgruppe Rote Armee Fraktion har været forsvundet i flere år. Men nu mener tysk politi, at de er tæt på fange tre af dem.

DNA-spor tyder på, at medlemmer af den opløst tyske terrorgruppe Rote Armee Fraktion (RAF) står bag et væbnet bankrøveri begået i Tyskland i sommer. Det skriver det tyske medie NDR.

Tysk politi har fundet DNA-spor fra tre medlemmer af den vesttyske venstreorienterede gruppe RAF. Gruppen stod bag vold i mere end tyve år og slog over 30 personer ihjel. I 1998 blev gruppen erklæret opløst, men nogle af medlemmerne er forsvundet og stadig eftersøgt af det tyske kriminalpoliti i dag.

Tre af dem er Daniela Klette, Ernst-Volker Wilhelm Staub og Burkhard Garweg. Men nu oplyser politiet til tyske medier, at de mener, at de er tæt på fange trioen.

DNA-sporene matcher med de tre RAF-medlemmer og sætter dem i forbindelse med en forbrydelse begået 6. juni 2015.

Masker, camouflagetøj og rifler
Tre maskerede personer forsøgte her at røve en pansret pengetransport den dag.  Det skete på en parkeringsplads ved et supermarked nær byen Bremen i det nordvestlige Tyskland.

Videooptagelser fra supermarkedets overvågningskamera viser, at en hvid Volkswagen Eurovan T4 bakkede ind i en mur. Således blokerede bilen for en pansret pengetransport, så den ikke kunne køre nogen steder.

Senere ses tre maskerede personer iført camouflagetøj. To af dem var bevæbnet med kalashnikov-rifler, mens den sidste bærer et tredje våben. Mindst tre skud blev affyret. Ét af skuddene ramte et af pengetransportens dæk, et andet knuste en af dens ruder, og et tredje ramte vognens panser. 

Det lykkedes ikke de maskerede personer at få åbnet vognens døre. De flygtede i en Ford Focus Kombi uden udbytte på 1,09 millioner euro - det svarer til lige over otte millioner danske kroner.

I pengetransporten var to personer, som havde låst dens døre under forbrydelsen. Ingen af dem kom til skade.

Forsøgte de også i sidste måned?
Politiet fandt trioens flugtbil i en skov nær gerningsstedet en uge efter hændelsen. I bilen lå maskerne fra forbrydelsen. Det var på dem, politiet fandt deres DNA.

På baggrund af DNA-sporene sætter politiet de tre RAF-medlemmer i forbindelse med en anden forbrydelse begået i Wolfsburg i delstaten Niedersachsen 28. december 2015.

Her forsøgte bevæbnede personer også at røve en pengetransport på en parkeringsplads. Men overfaldet mislykkedes, og de mistænkte flygtede igen uden udbytte.

Bombeangreb i et fængsel
De tre personer bliver også sat i forbindelse med et røveri, som minder om det, der fandt sted i sommer.

Det foregik i i Duisburg i det vestlige Tyskland for 17 år siden. Dengang lykkedes det tre maskerede personer at røve en pengetransport. Her blev DNA fundet fra to af de tre RFA-medlemmer – Daniela Klette og Ernst-Volker Wilhelm Staub.

Udover disse forbrydelser mener politiet, at de tre RAF-medlemmer også står bag et bombeangreb i et fængsel i Weiterstadt i delstaten Hessen i 1993. Det baserer de på DNA, som blev fundet på et tæppe, man fandt på gerningsstedet.

Hvem er trioen?
Ernst-Volker Wilhelm Staub kom i fængsel for sit medlemskab af RAF i 1986. Han blev løsladt fire år efter. Lige siden har han været forsvundet.

Politiet mener, at han og Daniela Klette var et par. Hun var medlem af en støttegruppe til RAF i 1978. Senere blev hun en del af RAF.

Burkhard Garweg blev radikaliseret i 1980’erne i Hamborg. Han var ikke født, da RAF’s grundlæggere startede deres kampagne.

RAF-eksperter mener, at medlemmerne ikke har begået røveriet for at kunne udføre nye såkaldte byguerillaangreb. Medlemmerne er i stedet ved at løbe tør for penge, og begår røverierne for at kunne finansiere deres hemmelige undergrundsliv.  

RAF-medlemmer på efterlysningsplakater
Rote Armee Fraktions aktioner er årsagen til den største menneskejagt i Vesttysklands historie nogensinde.

Organisationen blev dannet i 1968 og kaldes også Baader-Meinhof-banden efter navnene på to af medstifterne Andreas Baarder og Ulrike Meinhof.

Med byguerillametoder – bombeterror, politiske mord og bortførelser – forsøgte RAF-medlemmerne efter eget udsagn at omstyre Den Tyske Forbundsrepubliks statslige og samfundsmæssige orden.

Daniela Klette, Ernst-Volker Wilhelm Staub og Burkhard Garweger er blandt den såkaldte ”tredje generation” af RAF.  Denne generation står bag mordene på den tyske bankchef Alfred Herrhausen i 1989, direktør for Siemens Karl Heinz Beckurts i 1986 og chef for Treuhandanstalt Detlev Karsten Rohwedder i 1991.

RAF-gruppen opløste sig selv i 1991.