Udland

DiCaprio talte dunder på topmøde

Under sin takketale annoncerede Leonardo diCaprio, at hans fond vil donere 15 millioner dollar til miljøprojekter.

Hollywood-stjernen Leonardo DiCaprio er vant til at blive hyldet for sine fornemme præstationer på det hvide lærred. Hyldesten var af samme kaliber, men scenen end anden, da DiCpario i dag gæstede det ugelange verdensøkonomiske topmøde i Davos i Schweiz. Her modtog han World Economic Forums (WEF) prestigefyldte kunstnerpris ”Crystal Awards”.

Under sin takketale annoncerede Leonardo diCaprio, at hans fond vil donere 15 millioner dollar til fremtidige miljøprojekter og samtidig talte skuespilleren dunder mod verdens førende olie- og kul-producenter.

- Vi kan simpelthen ikke tillade, at disse grådige firmaer skal afgøre menneskehedens fremtid. Dem med økonomisk interesse i at bevare disse destruktive systemer, har benægtet og ovenikøbet forsøgt at skjule beviserne på at vores klima ændrer sig, sagde Leonardo DiCaprio fra talerstolen.

- Nok er nok. I ved bedre. Verden ved bedre. Historien vil placere skylden for denne ødelæggelse direkte for deres fødder.

Dansk kunstner hyldet med DiCaprio

Udover DiCaprio modtog også den danske kunstner Olafur Eliasson, rapperen Will.i.am og den kinesiske skuespillerinde prisen ”Crystal Awards”.

Under deres takketale nævnte både Leonardo DiCaprio og Will.i.am Microsoft-stifteren Bill Gates, som efter planen også gæster Davos sidst på ugen.

Mens DiCaprio roste Gates for hans miljøkamp, forestillede rapperen sig, hvor stor en effekt det ville have på et underkuet fællesskab, hvis en entreprenør som Gates stammede derfra.

Omkring 2500 toppolitikere og økonomer i sværvægtsklassen mødes fra onsdag ved det 46. topmøde på det schweiziske skisportssted - deriblandt mere end 40 stats- og regeringschefer.

På listen over deltagere er FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, den britiske premierminister, David Cameron, og USA's vicepræsident, Joe Biden samt den stærkt venstreorienterede græske premierminister, Alexis Tsipras, og den afghanske præsident, Ashraf Ghani.

Davos har altid været ramme om usædvanlige møder og uventede diplomatiske initiativer.

Temaet for årets møde er "Den Fjerde Industrielle Revolution", som ifølge stifteren af WEF, Klaus Schwab, er en fusion af teknologier på tværs af fysiske, digitale og biologiske verdener, hvilke skaber nye muligheder og får dramatisk indvirkning på politik og sociale og økonomiske forhold.

Fra dansk side deltager erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V). Derudover deltager virksomheder som Mærsk, Danske Bank, Dong, Novo Nordisk og Vestas.