Menneskesmuglere tjente op til 40 milliarder i 2015

Der tjenes milliarder af kroner på at smugle tragiske menneskeskæbner til Europa, siger Europol.

Smugling af mennesker er blevet en af de helt store indtægtskilder for kriminelle.

Europol anslĂĄr, at menneskesmuglere i 2015 tjente et sted mellem tre milliarder dollar og seks milliarder dollar - mellem 21 milliarder kroner og 42 milliarder kroner - pĂĄ at transportere mennesker til EU.

Det siger Rob Wainwright, chef for Europol, til avisen Independent om Sunday.

Menneskesmugling konkurrerer med narkokriminalitet

Forretningen med at smugle mennesker er ifølge Wainwright nu oppe i "Champions League", når det gælder kriminelle aktiviteter i Europa.

Den konkurrerer skarpt med narkokriminalitet.

Det europæiske politisamarbejde Europol har forsket i smuglertrafikken. Independent skriver, at folk fra Europol har spurgt 1500 asylansøgere om deres færden. Det viser sig, at 90 procent af dem har betalt en kriminel bande for at nå frem til Europa.

En million mennesker pĂĄ flugt

FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) anslår, at over en million mennesker i 2015 brød op for at komme væk fra krig, forfølgelse eller fattigdom og elendighed og begav sig mod Europa, selv om det ofte var med livet som indsats.

- Det betyder, at mange mennesker laver mange penge, siger Wainwright.

- Vi ved også, at hver migrant i gennemsnit betaler mellem 3000 dollar og 6000 dollar til kriminelle for rejsen. Så ved et simpelt regnestykke når vi frem til mellem tre og seks milliarder dollar, tilføjer Europol-chefen.

Kriminelle netværk breder sig 

The Independent skriver, at de kriminelle netværk strækker sig lige fra området syd fra Sahara og op til Skandinaven. Titusindvis af mennesker er involveret i disse kriminelle forretninger.

Rob Wainwright siger, at Europol alene i 2015 identificerede 10.700 mistænkte menneskesmuglere.

Mange forskellige slags smuglere

Nogle af de kriminelle laver falske pas, nogle er taxachauffører, der tager migranter med over grænser, og så er der også egentligt organiserede kriminelle smuglerbander.

Og de tager penge fra en migrant hele vejen. Han skal betale for ikke at blive taget af politiet, for at kunne komme videre, for en plads i en bĂĄd.

Der er også rapporter om, at kriminelle plyndrer migranter. Andre afpresser dem, og andre igen bortfører dem og kræver løsepenge.