EU: Forventer dansk grænsekontrol stopper 3. februar

Danmarks grænsekontrol kan bringe hele Schengensamarbejdet i fare, fortæller EUs migrationskomissær i et eksklusivt interview med TV 2.

Kontrolforanstaltningerne ved Danmarks grænser bør ikke forlænges efter den 3. februar. Det fortæller EUs kommissær for migration, indre anliggender og medborgerskab, Dimitris Avramopoulos, til TV 2.

- Nu har vi givet grønt lys for, at grænsekontrollen kan forlænges til 3. februar. Derefter tror jeg på normale tilstande igen, siger Dimitris Avramopoulos.

Han ser nødigt, at Danmark fortsætter med den ekstraordinære grænsekontrol.

- Jeg er en smule bekymret, og jeg ser gerne, at det holdes på et absolut minimum. Jeg er i kontakt med den danske regering, og de mener kun, at det skal fortsætte nogle uger, før man vender tilbage til normalen, siger Dimitris Avramopoulos.

Udtalelserne fra Dimitris Avramopoulos falder under et interview med TV 2's korrespondent Lotte Mejlhede, som har mødt ham til en snak om den danske grænsekontrol - og du kan se hele interviewet med ham på video i toppen af artiklen.

Frygter konsekvenser for hele EU

Dimitris Avramopoulos frygter, at den danske grænsekontrol kan få konsekvenser for hele Europa.

- Det kan udløse en sneboldeffekt, og andre lande kan få lyst til at gøre det samme. Det kan bringe Schengen i fare. Jeg håber, at man er klar over, hvor vigtigt det er for alle europæere, at man styrker og beskytter Schengen, for det er noget af det største, vi har opnået i vor tid, siger han.

Beslutningerne om at indføre grænsekontrol i Danmark kom bag på Dimitris Avramopoulos, fortæller han.

- Jeg vil ikke sige, at jeg er skuffet. Jeg var nok snarere overrasket. Jeg kender jo den generelle holdning og kulturen i Danmark. Det er et åbent og gæstfrit land. Jeg forstår dog også, at der var en grund til det. Når vi viser forståelse og har alle forklaringerne, så når vi alle sammen frem til den samme konklusion: Tingene var nødvendige. Vi forstår det, vi accepterer det, og vi har givet grønt lys for det. Men som jeg har sagt, så kan det ikke opretholdes i en lang periode, siger han.

Markante udtalelser fra en komissær

Ifølge TV 2's EU-korrespondent Lotte Mejlhede er meldingerne fra Dimitris Avramopoulos ret markante.

- Da jeg spørger ham, om han er skuffet, kommer han for tredje gang med et svar om, at den danske kontrol skal vende tilbage til normalen efter februar. Det er i EU sprog temmelig markant, siger Lotte Mejlhede.

- Man kan høre "mellem linjerne", at de i EU Kommissionen er skuffede over den danske kontrol. De synes, det er farligt for Schengen-samarbejdet. Når et rigt skandinavisk land som Danmark gør det, så er der mange andre lande der også kan fristes til at gøre det. Og det kan skabe en sneboldeffekt. Den er de bange for, siger Lotte Mejlhede.

- Det vigtigste for kommissæren er derfor, at den danske kontrol er så minimal som mulig og så kortvarig som mulig, siger hun.

Det er endnu ikke afgjort om grænsekontrollen i Danmark skal fortsætte ud over den 3. februar - hvis grænsekontrollen forlænges, er det regeringen der beslutter det.