Udland

Sexkrænkelser betyder forbud mod asylansøgere i tysk svømmehal

Sager om seksuelle krænkelser betyder adgang forbudt for asylansøgere i Bornheims svømmehal. Flere byer har skærpet reglerne efter overgreb

I den tyske by Bornheim syd for Köln forbydes mandlige asylansøgere nu adgang til byens svømmehal efter flere klager fra kvinder der følte sig seksuelt chikaneret.

Forbuddet har fået national bevågenhed, da det er den seneste udvikling i Tysklands kamp for at håndtere den store mængde flygtninge og migranter der er strømmet til landet. Blandt andet dækker Der Spiegel og Frankfurter Algemeine sagen.

Nytårsaften blev en stor gruppe kvinder udsat for seksuelle overgreb i Köln - gerningsmændene er ifølge de tyske myndigheder mænd af "nordafrikansk og arabisk herkomst".

Og i Bornheim, en by med 48.000 indbyggere, 30 kilometer syd for Köln, siger viceborgmester Markus Schnapka at byen har besluttet at sende et klart signal om, at visse tyske kulturelle værdier udgør en rød linje som ikke bør krydses.

- Der har været klager om seksuelle krænkelser og tilråb som er foregået i poolen... af grupper af unge mænd. Og det har fået kvinder til at forlade området, siger Markus Schnapka til nyhedsbureauet Reuters.

I München orienteres alle badegæster om, at kvinder skal respekteres, uanset påklædning.

Han fortæller desuden, at episoderne i svømmehallen har ledt til beslutningen om, at mandlige asylansøgere ikke må komme i svømmehallen ind til andet bliver besluttet.

Markus Schnapka nævner intet om, hvordan forbuddet skal håndhæves, men ifølge tyske medier kan asylansøgere få rabat på adgang til svømmehallerne når de viser deres identifikationspapirer. 

I Bornheim sætter bystyret nu gang i en indsats i byens asylcentre for at forklare beboerne om ligestilling og respekt for kvinder.

Selv om det er Bornheim der fylder i det tyske mediebillede lige nu, har andre tyske byer også oplevet lignende problemer. I byen Hermeskeil i Rheinland-Pfalz var der også problemer i december. Her har man indført et "badepas", som udstedes til de flygtninge og migranter der er blevet orienteret om - og har accepteret badereglerne.

Og i München har man haft problemerne siden 2013. Her har myndighederne produceret et folder, som slår fast, at:

  • Verbale og kropslige seksuelle overgreb mod kvinder ikke må finde sted. Uanset påklædning.
  • Uanset hvilken badebeklædning en kvinde bærer, skal hun respekteres
  • Man skal følge personalets anvisninger, uanset om der er tale om en mand eller en kvinde

Du kan se folderen i sin helhed her.