Iran løslader fire fanger med dobbelt statsborgerskab

Iran har sat fire fanger med dobbelt statsborgerskab pĂĄ fri fod af hensyn til "nationale interesser".

De iranske sikkerhedsmyndigheder har frigivet fire fanger, der har bĂĄde iransk og udenlandsk statsborgerskab.

Begrundelsen lyder pĂĄ hensynet til landets "nationale interesser".

Det skriver det iranske nyhedsbureau Isna, der oplyser, at beslutningen er truffet af landets ledende sikkerhedskomité.

ISA frigiver ogsĂĄ iranske statsborgere

Det iranske nyhedsbureau Irna skriver samtidig, at USA vil frigive syv iranske statsborgere fra amerikanske fængsler som led i det, der ligner en fangeudveksling.

De hedder ifølge nyhedsbureauet: Nader Modanlo, Bahram Mechanic, Khosrow Afghahi, Arash Ghahreman, Tooraj Faridi, Nima Golestaneh og Ali Sabouni.

Der er ikke umiddelbart oplysninger om, hvad de var fængslet for i USA.

Journalist pĂĄ Washington Post blandt de frigivne fanger

Amerikanske embedsmænd bekræfter oplysninger fra iransk stats-tv om, at de fire personer, som Iran løslader, er iransk-amerikanere. Embedsmændene siger lørdag, at de løsladte ikke har forladt Teheran endnu.

Det drejer sig om Jason Rezaian, korrespondent i Iran for den amerikanske avis The Washington Post. Han er idømt en fængselsstraf efter en anklage om spionage.

Desuden er det præsten Saeed Abedini, der var fængslet i tre år for at underminere Irans sikkerhed, samt Amir Hekmati, tidligere marineinfanterist, som afsonede en straf på ti års fængsel for samarbejde med fjendtlige regeringer.

Falder sammen med afsluttende forhandlinger om atomaftale

Sidste mand angives at være Nosratollah Khosravi, som nyhedsbureauerne ikke umiddelbart har nogen nærmere oplysninger om.

Der har været spekulationer om, at den iransk-amerikanske forretningsmand Siamak Namazi, der blev anholdt i fjor, også bliver løsladt. Men en amerikansk embedsmand siger ifølge Reuters, at denne sag ikke er løst endnu.

Meldingerne fra den iranske hovedstad, Teheran, kommer samtidig med, at Iran og stormagterne med USA i spidsen er ved at gennemføre den sidste del af en atomaftale, som blev indgået i fjor.

Internationale sanktioner ophæves

Den har til formål at sørge for, at det internationale samfund har hånd i hanke med Irans atomprogram, så landet ikke udvikler atomvåben.

Til gengæld ophæves en stribe internationale sanktioner mod Iran.

En amerikansk embedsmand siger lørdag til Reuters, at implementeringen af atomaftalen fortsætter, og at der kun udestår enkelte tekniske spørgsmål.