Udland

Ellemann og Lykketoft: Obama ville ikke være politibetjent

USA’s præsident Barack Obama er gået ind i sit sidste år som leder af verdens største supermagt, men hvilket eftermægle vil han få udenrigspolitisk?

Har han været en stærk leder, fordi han har nægtet at lade USA være verdens politibetjent, eller har han været svag, fordi det har skabt et vakuum, som andre magter har udfyldt?

Det var nogle af spørgsmålene, der blev stillet i denne uges udgave af udenrigsmagasinet Ellemann|Lykketoft.

I programmet diskuterede de to tidligere udenrigsministre Uffe Ellemann-Jensen og Mogens Lykketoft, hvordan eftertiden vil huske Obama.

Ifølge Mogens Lykketoft, der i 2015-2016 er formand for FN’s generalforsamling i New York, så har Obama gjort klogt i ikke at hoppe med på endnu en krigsvogn som sine forgænger gjorde det:

”Obamas beslutning om, at USA ikke kan og ikke skal løse alverdens problemer med militære interventioner… er en erkendelse, der bør komme for at blive”, siger Mogens Lykketoft i programmet.

”USA kan ikke styre verden ved at sende store hærstyrker til meget fjerne og anderledes lande. Det kan godt være, at det bliver brugt imod ham, men jeg mener, at det er rigtigt”, siger Mogens Lykketoft

Men for Uffe Ellemann-Jensen, så er manglen på militær vilje netop et af de ”store pletter” på hans tid som præsident:

Obama har ”tilladt en diktatortype som Assad i Syrien at føre sig frem og bruge kemiske våben mod sin egen befolkning. Obama havde på forhånd sagt, at der var trukket en rød linje, og at det ville man reagere på. Men så gjorde man det ikke”, siger Uffe Ellemann-Jensen.

”Det var et signal om, at verdens politibetjent ikke har den store stav på ryggen, som det er vigtigt at have, hvis man taler blidt – som en tidligere præsident sagde”, siger Uffe Ellemann-Jensen.