Danskere anholdt: Man tænker ikke på kystvagten, når et barn drukner

16x9
En af de anholdte Foto: TV 2 / TV 2

To danskere er lige nu tilbageholdt på den græske ø Lesbos. De er sigtet for menneskesmugling, da de hjalp forlist flygtningebåd.

Natten til torsdag blev Mo Abassi og Salam Aldeen arresteret på den græske ø Lesbos og sigtet for menneskesmugling. De to danskere blev lagt i håndjern sammen med tre spanske livreddere.

De to mænd på 26 og 33 år er en del af den frivillige organisation Team Humanity, som siden september sidste år har hjulpet bådflygtninge i land på den græske ø. Organisationen oplyser, at de to sigtede risikerer fængsel i op til fire år. Lørdag formiddag klokken henholdvis 10 og 11 bliver de to danskere stillet for en dommer på den græske ø.

Det har fået over 1300 mennesker til at skrive under på, at de to danskere skal frigives hurtigst muligt.

 Hvis man ser et barn, der er ved at drukne, så er det ikke altid, at man tænker på kystvagten.

Reda Zam Zam, Frivillig fra Team Humanity

Ifølge en af medstifterne af organisationen, Reda Zam Zam, så er anholdelsen et tegn på en hårdere linje fra de græske kystvagter.

- De har bare fået nok af alle de her frivillige og alle flygtningene. De er jo anholdt for menneskesmugling, og det er latterligt, eftersom kystvagterne har kendt til os i månedsvis dernede, siger Reda Zam Zam.

Man tænker ikke på kystvagten, når et barn drukner

Han kom selv hjem fra Lesbos for nogle uger siden efter at have været frivillig på øen i tre måneder. Han er fortrøstningsfuld i forhold til de anholdte.

- De kommer nok ud inden længe, men vi bliver nødt til at lægge pres på dem. Det er jo for galt, at frivillige bliver udsat for det her, siger Reda Zam Zam.

Han forklarer, at organisationen har fået at vide, at de skal kontakte kystvagten, inden de påbegynder redningsaktioner, hvis både med flygtninge kæntrer eller forliser.

- Hvis man ser et barn, der er ved at drukne, så er det ikke altid, at man tænker på kystvagten. Det er bare en lov, der skal følges. Om der dør mennesker eller ej, siger Reda Zam Zam.

Team Humanity har siden de begyndte at hjælpe bådflygtninge fået en båd doneret til deres frivillige arbejde. Det var i denne, at de nu fem sigtede sejlede ud i natten til onsdag. Det skete, da de sejlede ud til en synkende båd med 51 flygtninge ombord.

Arkiv: TV 2 viste Team Humanitys arbejde tilbage i december 2015, længe inden Mo Abassi og Salam Aldeen blev anholdt. 

Blev løsladt men blev anholdt igen

Ifølge formanden for organisation, Walle El Ghorbo, kontaktede de ombordværende kystvagten, men efter at have ventet i halvandet time, begyndte de at samle de synkende flygtninge op i deres egen båd. Det siger formanden til Dagbladet Information.

Efterfølgende kontaktede de igen kystvagten – denne gang kom de med tre både, som omringede de frivillige, hvorefter de blev anholdt. De blev kort efter løsladt, men natten til onsdag blev de fem frivillige altså igen anholdt, og de er nu sigtet for menneskesmugling. Ifølge formanden var der denne gang ikke nogle flygtninge ombord på båden.

Skal for en dommer indenfor 48 timer

Den danske ambassade i Athen er underrettet om anholdelserne, og det oplyses til TV 2, at der er ydet ’sædvanlig konsulær bistand’.

Det betyder blandt andet, at ambassaden har været behjælpelig med advokatbistand til de to sigtede danskere, men på grund af tavshedspligt, kan ambassaden ikke oplyse yderligere omkring sagen.

På Facebook skrev gruppen: 'To af vores medlemmer, samt medlemmer fra vores spanske samarbejdspartnere PromeAid er lige nu anholdte for at redde 51 mennesker fra druknedøden. Vi sidder alle spændte og håber på de bliver løsladt inden længe'.

Posted by Team Humanity on Thursday, January 14, 2016

Team Humanity opstod spontant i efteråret 2015, og i dag er der omkring 30-40 mennesker tilknyttet organisationen.

Sidste lørdag blev en dansker også anholdt i Grækenland. Det skete, da han sammen med tre briter, to amerikanere og en fra Cypern blev beskyldt for at stjæle redningsveste på stranden. De blev kort efter løsladt, da de fik overbevist myndighederne om, at de ville bruge dem som midlertidige liggeunderlag for flygtninge.

Sidste år tog omkring 850.000 bådflygtninge turen over Det Ægæiske Hav til Grækenland. De fleste lander på Lesbos, der er Grækenlands tredjestørste ø.

Salam Aldeen på Lesbos. TV 2 dækkede Team Humanitys arbejde på den græske ø tilbage i december 2015. Salam Aldeen er nu tilbageholdt sammen med en anden frivillig.
Salam Aldeen på Lesbos. TV 2 dækkede Team Humanitys arbejde på den græske ø tilbage i december 2015. Salam Aldeen er nu tilbageholdt sammen med en anden frivillig. Foto: TV 2 / TV 2