Udland

Museum i New York udstiller gigantisk dinosaur

Fossilet af en af de største dinosaur, der har levet på Jorden, udstilles for første gang.

Naturhistorisk Museum i New York har åbnet en helt ny udstilling, hvor publikum kan se afstøbningen af et fossil af en af de største dinosaur, der har levet.

Der er tale om en nyopdaget art, som indtil videre kaldes titanosaur.

Arten er så ny, at dens rent videnskabelige navn endnu ikke er blevet offentliggjort, siger palæontologer, der gjorde det ekstraordinære fund i 2014 i Patagonien i Argentina.

Levede for cirka 100 millioner år siden

Resterne af den kæmpemæssige planteæder, der levede for omkring 100 millioner år siden, blev udgravet i ørkenen nær La Flecha godt 200 kilometer vest for byen Trelew.

Det var et argentinsk forskerhold, der fandt fossilet.

Støbningen af fossilet er 37,2 meter langt og så enormt, at hals og hoved stikker ud af udstillingslokalet og ind i lobbyen nær elevatorerne.

Det fundne dyr var en ung voksen af ukendt køn. Museet siger, at dyret har vejet omkring 70 ton, nogenlunde det samme som ti afrikanske elefanter.

Palæontologen Diego Pol, der var med til udgravningen, siger, at fundet var et af de øjeblikke, der kun indtræffer én gang i livet.

- Det er meget spændende, når man afdækker resterne af et 100 millioner år gammelt dyr, og når man er den første person, der tager lårbenet ud og får det op til overfladen, fortæller han.

Knogler fra seks forskellige dyr

Det opsigtsvækkende fossil blev i første omgang lokaliseret af en landmand, som underrettede en palæontolog om, at han havde set noget. Da udgravningen så begyndte, stod det klart, at det var noget helt specielt.

Der er fundet i alt 223 fossile knogler på stedet. De kommer fra seks forskellige dyr. De er alle unge voksne.

Eksperter mener, at de unge dyr kan være blevet isoleret fra deres gruppe og måske være døde af sult, stress eller vandmangel.

Det er et firma i Canada, der har lavet støbningen af den kæmpedinosaur, der udstilles. Det har taget et halvt år at lave støbningen, som er baseret på 84 knogler.

I øvrigt har BBC lavet et program om hele dramatikken omkring fundet af den nye dinosaur. Det vises på britisk tv den 24. januar og på PBS i USA den 17. februar.