Medvirkende i omtalt dokumentar: Han har truet med at slå mig ihjel

16x9
Mens Steven Avery anker sin dom, møder han modstand fra én af dem i en dokumentarserie, der ellers har støttet op, om at han skulle være uskyldig. Foto: HANDOUT / Scanpix Denmark

Morddømte Steven Avery anker sin dom, efter han har fået enorm opbakning fra Netflix-seere. Men samtidig går én af seriens medvirkende imod ham.

I 2007 blev Steven Avery fængslet på livstid for at have dræbt en fotograf. Det skete, efter han havde siddet uskyldigt fængslet i 18 år i en anden sag. Nu anker han dommen i drabssagen, som han også mener, at han er uskyldig i. 

Steven Avery er kendt fra Netflix’ populære dokumentarserie ”Making a Murderer,” som har skabt debat om Steven Averys dom. Inden han blev dømt for mordet på fotografen Teresa Halbach, afsonede han 18 års fængsel efter en dom for voldtægt. Han blev dog renset på grund af DNA-beviser. Nu mener hundredtusindvis af dokumentarseriens seere, at han er uskyldigt dømt igen.

Mens Steven Avery anker sin dom, møder han modstand fra én af seriens medvirkende, der ellers har været med til at styrke opfattelsen af, at han sidder uskyldigt fængslet. Ifølge Time har Steven Averys tidligere forlovede, Jodi Stachowski, sagt, at hun spillede skuespil i serien. Hun mener, at Steven Avery slog 25-årige Teresa Halbach ihjel.

- Han (Steven Avery, red.) har truet med at slå mig, min familie og én af mine venner ihjel, siger Jodi Stachowski til HLN.

Avery har to påstande i appel
Steven Avery indgav sin appel skriftligt til en appeldomstol i Wisconsin mandag. I appellen indgår navnet på hans nye advokat, Kathleen Zellner, på intet tidspunkt.

Om Making a murderer

1. Dokumentaren er lavet over en 10-årig periode, og der er filmet over 700 timer.

2. Folkene bag dokumentaren blev interesseret i sagen på grund af Steven Averys tidligere kriminelle historik. Steven Avery overtalte sin familie til at deltage.

3. En af folkene bag dokumentaren, Laura Ricciardi, er uddannet jurist. De to dokumentarister flyttede fra New York til Wisconsin

4. Både PBS og HBO sagde nej til dokumentaren. Det var først i 2013, at Netflix købte den.

5. Steven Avery får måske aldrig dokumentaren at se. Han har ikke Netflix i fængslet, og DVD'er er forbudt.

 

 I appellen har han to påstande i sagen om Teresa Halbach.

  • Han mener, at der blev brugt en ugyldig dommerkendelse, da hans ejendom blev ransaget. Det betyder ifølge reglerne, at beviser fundet under ransagningen ikke længere er gyldige. På hans ejendom fandt man blandt andet Teresa Halbachs bil.
  • Ifølge Steven Avery blev nævninge i sagen presset af andre nævninge til at mene for, at han er skyldig.

Hvis domstolen ophæver Steven Averys dom baseret på hans påstande, skal anklagerne beslutte sig for, om de vil prøve at genoptage sagen uden beviserne.

Deres forhold var ”voldeligt"

Teresa Halbach mener, at Steven Avery er skyldig.
Teresa Halbach mener, at Steven Avery er skyldig. Foto: KIRK WAGNER , MBR / AP

Efter Steven Avery indgav sin appel, er Jodi Stachowski kommet med påstande,  der ikke hjælper ham ud af fængslet.

Ifølge hende har Steven Avery sagt til hende, at alle kvinder står i gæld til ham, efter Penny Beerntsen fik ham i spjældet første gang.

Jodi Stachowski hævder, hun har bedt producenterne af dokumentaren om ikke at bruge optagelserne af hende i ”Making a Murderer.”

Sagerne mod Steven Avery
1985
Januar
Konfrontation med kusine
Stevens kusine, Sandra Morris fortæller folk i byen om, at Steven blotter sig selv i haven, og der skabes fjendskab. En nat kører Steven Sandras bil af vejen og stiger ud med et våben, der ikke er ladt, og peger på hende.
29. juli
Overfaldet på Penny
Penny Beernsten løber langs kysten og bliver angrebet af en mand i læderjakke og kniv. Hun trækkes ind i et skovområde og bliver overfaldet, og gerningsmanden voldtager hende og efterlader hende.
På hospitalet fortæller hun efterforskeren om manden, der mener, at gerningsmanden lyder som Steven Avery. Penny bliver vist ni mænd på billeder og peger Steven ud som den skyldige.
Samme aften anholdes Steven Avery, selv om en kvittering viser, at Steven var knap 50 kilometer væk på gerningstidspunktet.
1. august
Steven sigtes for overfaldet
Steven Avery anholdes for drabsforsøg Netflix
Steven bliver igen udpeget som gerningsmand af Penny, og han sigtes for forbrydelsen.
14. december
Kendes skyldig
Steven Avery kendt skyldig i mordforsøg Netflix
På trods af at have alibi fra 16 personer kendes Steven skyldig i drabsforsøg og voldtægt.
1986
10. marts
32 års fængsel
Steven idømmes 32 års fængsel. Heri er også seks års fængsel for at have kørt sin kusine af vejen.
1987
5. august
Appel afvises
Appellen om at omstøde dommen afvises.
1995
Mulige DNA-beviser fundet
Wisconsin Innocence Project, der kæmper for at frifinde uskyldigt dømte, går ind i sagen.  De mener at have afgørende DNA-beviser.
DNA matcher ikke Stevens
Resultater viser, at DNA, der blev fundet under Pennys negle ikke matcher med Stevens, men det frikender ham ikke fuldstændig, og han bliver stadig nægtet en ny retssag.
2003
September
DNA peger på en anden gerningsmand
En ny test af DNA fra hår fundet på offerets krop viser ingen sammenhæng til Steven, men leder hen til den egentlige gerningsmand; Gregory Allen.
11. september
Frifundet og løslades
Steven Avery fri efter 18 år Netflix
Steven bliver løsladt efter 18 års fængsel. Han flytter tilbage til sit hjem ved Avery’s Auto Salvage; ved siden af sin søster Barb og hendes sønner Brendan og Bobby.
December
Ingen sag mod det lokale politi
Justitsdepartementet oplyser, at der ikke vil blive ført sag mod efterforskerne omkring overgrebet mod Penny Beerntsen. De mener, at politiet gjorde, hvad de kunne.
2004
Oktober
Vil sagsøge efterforskere
Avery sagsøger for 36 millioner dollars Netflix
Stevens advokat oplyser, at Manitowoc County sagsøges for 36 millioner dollars for at have sendt Steven 18 år i fængsel.
31. oktober
25-årig fotograf forsvinder
Teresa Halbach og Ken Kratz AP
Teresa Halbach forsvinder. Hun havde den dag tre opgaver som fotograf for et bil-magasin, og hendes sidste stop var Avery Auto Salvage.
3. november
Teresa efterlyses
Teresas forældre melder deres datter forsvundet, og en enorm eftersøgning sættes ind.
5. november
Teresas SUV findes
Averys auto salvage Netflix
En kvinde og hendes datter finder Teresas forsvundne bil et sted på Avery Auto Salvages ejendom.
6. november
Enorm ransagning over flere dage
Op mod 200 betjente ransager ejendommen i flere dage. Familien Avery må ikke nærme sig stedet.
9. november
Steven anholdes
Riflen der blev fundet hos Steven Avery AP
Steven anholdes for våbenbesiddelse. Han siger, at han så Teresa den pågældende dag, men at han også så hende køre sin vej igen.
10. november
Knoglerester fundet ved bålplads
På et pressemøde oplyser efterforskere, at de har fundet knogle- og tand-fragtmenter på en bålplads bag Stevens beboelsesvogn.
15. november
Bilnøgle bliver fundet i Stevens hjem
Steven sigtes for mordet på Teresa. Stevens blod bliver fundet i Teresas bil. Hendes bilnøgle bliver fundet i Stevens vogn, og kun Stevens DNA er på nøglen. Det er den den syvende ransagning af vognen, hvor nøglen findes. Det sker af en betjent, der var en del af sagen i 1985, som ellers ikke måtte deltage i ransagningen. Stevens fingeraftryk findes ikke i bilen.
2006
17. januar
Steven erklærer sig uskyldig
Steven Avery med sin advokat Dean Strang AP
Steven erklærer sig uskyldig. Knogle-resterne bliver bekræftet at stamme fra Teresa.
Februar
Forlig fra Penny-sagen
Steven indgår forlig i sin tidligere sag og får 400.000 dollars i erstatning. Det er nødvendigt for ham for at få penge til advokater.
1. marts
Nevø anholdes
Brendan efter anholdelsen AP
Brendan, 16 år, anholdes i sagen, og der afholdes dagen efter en pressekonference, hvor detaljer fra afhøringen af Brendan fremlægges. Her fortælles det, hvordan de sammen misbrugte hende og slog hende ihjel. Brendan sigtes også i sagen.
22. august
Retssagen flyttes
Retssagen flyttes fra Manitowoc County til Calumet på grund af den massive medieomtale, men juryen i sagen er stadig folk fra Manitowoc County. 
20. december
På sporet af en blodprøve
Stevens advokater opdager, at en 11 år gammel blodprøve fra Steve ligger på et ikke-sikret område i Manitowoc Countys retslokaler. Forseglingen var brudt, og der var et hul fra en nål i toppen af prøven.
2007
9. februar
Retssagen begynder
Steven Avery anholdt AP
Retssagen mod Steven begynder, og hans forsvarer siger, at han er blevet sat op af lokale betjente som gengæld for at have sagsøgt dem kort forinden.
18. marts
Steven skyldig i overlagt drab
Juryen 11 personer finder Steven skyldig i overlagt drab og for ulovlig våbenbesiddelse.
25. april
Brendan også skyldig i mord
Brendan Dassey på vej i retten AP
Brendan bliver kendt skyldig i voldtægt, mord og usømmelig omgang med lig. Brendan trak sin tilståelse tilbage før dommen.
1. juni
Steven får livstidsdom
Steven Avery idømmes livstid AP
Steven Avery idømmes fængsel på livstid uden mulighed for prøveløsladelse. Brendan får også dom på livstid, men kan få prøveløsladelse i 2048. Siden er alle appeller om en ny retssag afvist.
2015
18. december
Dokumentar udkommer
Making a murderer Netflix
Dokumentaren Making a murderer udkommer i ti afsnit på hver en times varighed på streamingtjenesten Netflix.