Udland

LISTE: Vandt 11 mia. i Lotto - det kan man få for pengene

Tre vindere deler historisk lotteri-pulje på 1,6 milliarder dollars i USA trods umulige odds. Nu er der (næsten) ingen grænser for, hvad de kan købe.

I USA er alt bare større.

Sådan lyder en efterhånden nedslidt vending, men det passer meget godt på lotteriet 'powerball-jackpot', som har slået alle tidligere rekorder med et beløb i puljen på 1,6 milliarder dollars.

Der var altså i dansk valuta cirka 11 milliarder kroner i førstepræmiepuljen, da kuglerne rullede ud af i bowlen sent onsdag aften. Og de magiske tal lød: 04, 08, 19, 27, 34 og Powerball-nummeret 10.

Mere sandsynligt at blive præsident

Ingen havde nok ligefrem forventet at ramme tallene på deres kupon, for chancen er trods alt én ud af 292,2 millioner. Dermed er der langt større sandsynlighed for at blive ramt af lynet, og det der forekommer endnu sjældnere. 

Eller som statistik-professor Jeffrey Miecznikowski fra Buffalo formulerer det til magasinet Newswise:

- Ud fra sandsynlighedsberegning er det 25 gange nemmere at blive valgt som præsident i USA, end det er at vinde Powerball-gevinsten. At ramme talkombinationen svarer til, at man slår plat eller krone og får den samme side til at vende opad 28 gange i træk. Det lyder måske ikke så svært, men man kan blive ved i en evighed.

Tre heldige vindere

Så længe drømmen lever, er der dog håb. Derfor stord stod massevis af amerikanere i lange køer ved butikkerne for at købe deres lod før gårsdagens trækning.

Og da spændingen endelig blev udløst sent onsdag aften, blev drømmen også til virkelighed for nogle enkelte.

For trods de helt umulige odds har hele tre heldige spillere alligevel ramt kombinationen. Ën vinder fra henholdsvis Californien, Tennessee og Florida, skriver Forbes.com og flere andre medier. 

Selvom de nu skal dele de 11 milliarder, bliver de altså mere end almindeligt rige og skal gøre sig helt utroligt umage, hvis de skal bruge alle pengene. Også selvom de skal betale lige under 40 procent i 'federal tax' og et par af dem yderligere nogle få procenter i State-tax.      

Den største danske gevinst er til sammenligning 315 millioner kroner og blev vundet i Eurojackpot af en kvinde fra Helsingør. 

Mon ikke en del af pengene går til familie, venner og måske også velgørenhed. Men herunder nogle bud på, hvad vinderne faktisk har råd til at købe, hvis de skulle have lyst til det. 

 1. Motor Yacht A

  Hvis en af de tre vindere er vild med at sejle, kunne en luksusyacht med syv luksussuiter, 37 besætningsmedlemmer, møbler lavet af krystal, en pool, et diskotek og en helikopterlandingsplads måske være noget.

  I så fald kan det være, russeren Andrej Igorevitj Melnitjenko ikke har fået solgt sin 'Motor Yacht A' endnu og er villig til at sælge. Han har nemlig selv for nyligt skiftet den ud med en ny. Skuden koster angiveligt to milliarder kroner, og det ville de nye amerikanske milliardærer sådan cirka have råd til. 

 2. Verdens hurtigste privatfly

  Hvis Powerball-vinderne hellere vil flyve, så er privatflyet Cessna Citation X måske et bud. Det går for at være det hurtigste fly, der ikke tilhører militæret, så man kan hurtigt komme rundt og se en masse af verden.

  Flyet bryder lydmuren og kan flyve op til 1155 kilometer i timen og har plads til 12 passagerer. Hvad prisen angår, vil det være et greb i lommen for lotteri-vinderne. Flyet koster nemlig 'kun' 153 millioner danske kroner, og dermed ville lotterivinderne kunne købe op til flere af dem og stadig have masser af penge på lommen. 

 3. En Lamborghini-park

  Hvis vinderne er til sportsvogne, så kunne de overveje en Lamborghini - eksempelvis en Lamborgini Veneno Roadser, der ifølge Magasinet Penge koster 4,5 millioner dollars, eller 31 millioner kroner. Så en større bilpark med de ekstraordinære biler kunne også være en mulighed. 

 4. Messi

  Skulle én af de heldige vindere tilfældigvis være vild med europæisk fodbold, så kan vedkommende jo overveje at købe verdens bedste fodboldspiller fri af hans kontrakt med FC Barcelona. Lionel Messi var ifølge det internationale center for sports studier (CIES) i 2015 1,6 milliarder værd for sin klub - og det beløb er der jo rigeligt råd til at imødekomme, hvis man drømmer om at drible rundt med argentineren hjemme i haven. Og skulle Messi hoppe på, er der endda masser af penge tilbage til at lønne fodbold-ikonet.   

 5. Verdens dyreste hus

  Og når nu vi snakker om have... Så kunne en af vinderne jo overveje at gå all in på boligfronten og byde på det det franske slot Chateau Louis XIV, der er opkaldt efter den franske kong Ludvig 14. Hvis de nye ejere, der købte slottet for to milliarder i 2015 (der gjorde det til verdens dyreste bolig, red.) ellers har lyst til at sælge.