Udland

Dokumentar: Breivik stoppet i Tyskland med våben to år før terror

Under en rutinekontrol i 2009 blev massemorderen Anders Breivik stoppet i Tyskland med våbendele i bilen. Det blev ikke meldt til norsk politi.

22. juli 2011.

Dagen, hvor 77 uskyldige mennesker mistede livet. Dagen, som gav verden den højreekstremistiske Anders Behring Breivik. Dagen, der er svær at glemme.

Nu tyder en tysk filmdokumentarists oplysninger på, at datoen muligvis kunne have været en dag som alle andre. Det skriver norske ABC Nyheter.

- For tre et halvt år siden fik jeg information om, at tyske myndigheder næsten fangede Breivik i 2009, siger filmskaberen Daniel Harrich til ABC Nyheter.

Stoppet af tysk rutinekontrol

Daniel Harrich har i flere år arbejdet med illegal våbenhandel i Europa, og ifølge hans oplysninger blev Anders Breivik stoppet af en tysk rutinekontrol ud for byen Wetzlar ved Frankfurt i begyndelsen af 2009.

Her gennemgik en betjent Anders Breiviks bil. Han fandt både adskillelige våbendele og ammunition, men informationen blev ikke videregivet til det norske politi.

Flere kilder bekræfter forløbet

Daniel Harrich har tre mundtlige kilder, der uafhængigt af hinanden bekræfter disse oplysninger, og han har desuden også set papirer, som dokumenterer Anders Breiviks køb af våben i Sydøsteuropa.

- Jeg ville ikke publicere dette, hvis ikke jeg var sikker på kilderne, som jeg har været i tæt kontakt med gennem mange år, siger Daniel Harrich.

Offentliggørelse vækker opsigt i Norge

I Norge vækker informationen opsigt hos politiet, som bekræfter, at de aldrig har fået besked om Anders Breiviks våbenfyldte bagagerum.

- Sådan en oplysning ville være noget, man ville lægge mærke til i en efterforskning som denne, skriver politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i en email til ABC Nyheter.

Det tyske politi tog angiveligt ammunitionen fra Anders Breivik, men han fik lov til at beholde de våbenstykker, der ikke kunne knyttes til noget fungerende våben.

Politiet gjorde næppe mere end tjekke id

Det er selvsagt ulovligt at smugle våben i Tyskland, men Daniel Harrich finder det alligevel ikke usandsynligt, at de tyske myndigheder har ladet nordmanden køre videre, skriver ABC Nyheder.

- De lod ham sandsynligvis gå efter at have registreret hans id og tjekket, hvor han har været. Han ville nok ikke engang have tilbragt én nat i fængsel, da han er europæisk statsborger og ikke var eftersøgt, siger filmskaberen, som har lavet en længere dokumentar, Waffen für den Terror, om terroristers adgang til våben.

På våbenindkøb i Tjekkiet

Det er tidligere kommet frem, at Anders Breivik har været i Tjekkiet i 2010 for at handle våben.

Det er muligt at læse om hele sagen her. Man kan se hele dokumentaren, hvori Daniel Harrich uddyber sine påstande, her.