Udland

Call of Duty sagsøgt: Vores far fremstilles som en tumpe

Familien til den afdøde guerillaleder Jonas Savimbi fra Angola kræver erstatning for hans rolle i det populære computerspil

Familien til en afdød, afrikansk guerillaleder har sagsøgt firmaet bag det populære computerspil Call of Duty, fordi guerillalederen optræder i spillet i en latterlig rolle.

Det skriver den britiske avis The Guardian torsdag.

Sagens hovedperson er den afdøde leder af befrielsesbevægelsen UNITA i Angola Jonas Savimbi, der optræder i spillet Call of Duty: Black Ops II.

Tre af Jonas Savimbis børn, som nu bor i Frankrig, kræver ved en fransk domstol en erstatning på hvad der svarer til ti millioner danske kroner, fordi de mener spilproducenterne fremstiller deres afdøde far som en barbar:

- Savimbi fremstilles som en gigantisk tumpe, der bare er ude på at slå alle ihjel, siger familiens advokat Carole Enfert til avisen.

Det amerikanske firma Activision Blizzard, der producerer computerspillet Call of Duty har afvist erstatningskravet, blandt andet fordi Jonas Savimbi faktisk er ”the good guy” i spillet.

Jonas Savimbi var en af grundlæggerne af befrielsesbevægelsen UNITA, der bekæmpede den portugisiske kolonimagt i Angola. Det samme gjorde en anden befrielsesbevægelse MPLA.

Portugal trak sig ud af Angola i 1975, men straks efter Angolas selvstændighed udbrød der borgerkrig mellem UNITA, der blev støttet af USA og Sydafrika, og MPLA, der var støttet af det daværende Sovjetunionen.

MPLA var den stærkeste part og fik kontrol med hovedparten af Angola, mens UNITA fortsatte sin guerillakamp mod MPLA-regeringen. Denne kamp fortsatte med afbrydelser indtil 2002, hvor Jonas Savimbi blev dræbt i kamp. Få uger efter opgav UNITA den væbnede kamp og transformerede sig til en politisk bevægelse, der nu er repræsenteret i Angolas parlament.

Spilleren hjælper Savimbi

Scenerne i spillet foregår under UNITA’s kamp mod MPLA.  Spilleren hjælper Jonas Savimbi, som dengang var en god allieret til daværende præsident Ronald Reagan og USA, med at bekæmpe det sovjetstøttede MPLA.  Savimbi ses i spillets filmdele lede sine tropper i kamp, bevæbnet med en granatkaster.

Det er disse scener, som efter familiens mening portrætterer Jonas Savimbi som ”en barbar” i stedet for ”en politisk leder og strateg”, citerer The guardian fra sagsanlægget.

Spilfirmaet afviser helt denne udlægning, og mener at portrættet af Savimbi er fair:

- Han vises som en figur fra Angolas historie, en guerillaleder der bekæmpede MPLA, siger firmaets advokat i sagen Etienne Kowalski.

Diktator lagde også sag an

Sagsanlægget fra Savimbis familie er ikke det første, der har ramt Call of Duty: Black Ops II. I 2014 anlagde Panamas tidligere diktator Manuel Noriega også sag, fordi han var utilfreds med at blive gjort til en figur i spillet. Den sag blev dengang afvist af en dommer i USA.