Udland

Brite dømt for forsøg på at smugle fireårig til Storbritannien

Rob Lawrie forsøgte at smugle en fireårig flygtningepige med til Storbritannien. Nu er han blevet dømt.

Advarsel: Stærke billeder længere nede i artiklen

En britisk soldat er torsdag blevet dømt for et forsøg på at smugle en fireårig flygtningepige med over grænsen fra Frankrig til England. Det skriver BBC.

Rob Lawrie risikerede en fængselsdom på op til fem år og en bøde på 30.000 euro – eller omkring 200.000 kroner - da han forsøgte at tage Bahar Ahmadi med til England, hvor hun har afghansk familie. Men da de kom til Eurotunelen, blev de stoppet af grænsevagter. De fandt Bahar Ahmadi, der lå i Rob Lawries varevogn, mens hun knyttede en bamse mod sit bryst.

- Jeg kom til at holde af hende, fordi jeg aldrig så hende, uden at hun havde et smil på læben, siger Rob Lawrie ifølge AP.

Tusindvis bad Frankrig om nåde
Inden retssagen har flere tusind støttet Rob Lawrie. De har lavet digitale underskrifter for at få den britiske regering til at bede Frankrig om at vise barmhjertighed.

Torsdag afgjorde en dommer i Boulogne-Sur-Mer, at Rob Lawrie ikke skal i fængsel. I stedet har han fået en mild straf i forhold til menneskesmugling.

Han er blevet dømt for at udsætte et andet menneske for fare og har fået en bøde på, hvad der svarer til omkring 10.000 kroner.

Kvittede firma for at blive frivillig
49-årige Rob Lawrie kvittede sit tæpperenserfirma for i stedet at arbejde som frivillig på fuld tid i en flygtningelejr i Calais. Det var her, han mødte Bahar Ahmadi, der går under kælenavnet Bru.

Flere gange bad pigens far, Reza Ahmadi, ham om at tage hende med til England. Han nægtede – lige indtil en kold og våd nat i september, hvor han ikke længere kunne holde ud at se hende leve i en ”kold, farlig og uhygiejnisk” flygtningelejr.

- Den aften var det meget koldt, og hun skulle hjem til teltet. Hvordan kunne jeg lade det ske? Jeg kunne bare ikke lade det ske, siger Rob Lawrie.

Doneret flere tusind pund
Rob Lawrie viede sit liv at hjælpe flygtninge, efter han så et billede af en druknet flygtningedreng tilbage i september. Billedet er af treårige Aylan Kurdis lig på en strand i den tyrkiske by Bodrum.

Siden har Rob Lawrie samlet penge ind til at hjælpe dem, der bor i flygtningelejren i Calais. Som frivillig har han også designet og bygget sheltere til de omkring 4200 mennesker, der er flygtet fra krig og fattigdom.

Udover sin arbejdsindsats har han selv donereret omkring 8.000 pund - eller hvad der svarer til omkring 80.000 kroner.

- Jeg er ikke rig. Som så mange andre lever jeg på et eksistensminimum. Men på den anden side har det kastet lys på den menneskelige side af sagen. Det har givet flygtningekrisen et medfølende, medmenneskeligt aspekt, siger han.