TV 2 møder ”polak af værste slags”: - Det er virkelig sørgeligt
Tomasz Lis er stemplet som "polak af den værste slags." Han er én af dem, der illustrerer splittelsen i Polen netop nu.
I Polen er flere journalister blevet fyret, efter en ny medielov blev vedtaget i landet torsdag. Én af dem er Tomasz Lis, som kaldes "polak af den værste slags."
Det er Jaroslaw Kaczyński, som er formand for Polens regeringsparti Lov- og Retfærdighed (PiS), der brugte vendingen tilbage i december. Han er en mand, der mener, at der kun findes venner og fjender - den opdeling har han udtrykt ved at døbe fjenderne ”polakker af værste slags.”
Siden er udtrykket blevet et slagord for demonstranter imod regeringen i Polen. I dag er det muligt at købe sweatshirts og pins, hvor vendingen er trykt på.
Tomasz Lis blev fyret for at udtale sig kritisk om den polske regering i udenlandske medier. Ifølge ham går Polens regering i en retning, som er længere mod østen end vesten.
- Det er virkelig sørgeligt, siger Tomasz Lis til TV 2 om udviklingen i Polen.
Fra EU-duks til skammekrog
Polen har i flere år været opfattet som EU’s politiske og økonomiske duksedreng. Men med regeringsskiftet risikerer landet at havne i ”skammekrogen.” Det fortæller TV 2's korrespondent Uffe Dreesen.
Inden regeringsskiftet havde landet ellers haft en fremgang, man vil kunne kalde succesfuld - men det er ikke alle polakker, der var af den opfattelse.
Landet har haft en økonomisk vækst i de sidste mange år, hvor polakkerne har fået flere penge mellem hænderne. Samtidig er Polen kommet ind i centrum af EU og har fået en politisk indflydelse, som står mål med landets størrelse – en mellemstor europæisk stat.
Alligevel høstede det nationalkonservative parti stemmer i stor stil ved det seneste valg i oktober. Den samlede stemmeprocent var ikke høj, men det var antallet af stemmer på PiS.
- Mange polakker har følt, at der har været en form for "magtens arrogance," og at regeringen ikke brød sig om dem. At der var turbo på udviklingen økonomisk, men der blev ikke rigtigt lyttet til dem. Så der har været et stort ønske om et systemskifte, siger Uffe Dreesen.
Aftaler bliver indført i hastetempo
Det karakteristiske ved magtovertagelsen er ifølge Uffe Dreesen, at PiS har sat sine egne folk ind i hastetempo, siden partiet kom til magten. Eksempelvis har landet haft flere parlamentsmøder om natten for at få banket aftaler igennem.
- Så hurtige aftaler ville man kun lave, hvis man stod over for en alvorlig krise eller en krig. Selvom de ikke har været i den situation, har de alligevel kørt aftalerne igennem med maksimal hastighed, siger Uffe Dreesen.
Medieloven er én af aftalerne, som er blevet hurtigt vedtaget. Med den er finansministeren blevet lederen af landets statslige tv- og radiostationer. Således er flere journalister som Thomasz Lis blevet fyret, mens andre mere regeringsvenlige personer er blevet udpeget og ansat af ministeren.
Det har jævnligt skabt demonstrationer foran avisen Gazeta Wyborcza, som demonstranterne opfatter som et talerør for de liberale værdier, som PiS vender sig imod.
- Under demonstrationen tænder de stearinlys ligesom til en begravelse. Det er en måde at vise på, at de ikke mener, at de burde være her, siger Uffe Dreesen.
Medieloven har ikke kun fået kritik fra demonstranter i Polen. Den har også skabt bekymring hos flere politikere. Også EU-kommissionen havde den på dagsorden på deres møde onsdag.