Udland

Raser over 'skandaløs' forside på polsk magasin: EU-ledere iklædt nazi-uniformer

Magsinet Wprost har et billede af fem politikere klædt i nazi-uniformer på forsiden i den her uge. Forsiden minder om et specifikt billede fra Anden Verdenskrig af Hitler og Mussolini. Wprost/Print Collector / Twitter/Getty.

Et magasin i Polen har EU-ledere iført nazi-uniformer på forsiden. De står lænet ind over et landkort på samme måde, som Hitler ofte gør på billeder.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og fire andre politikere er iført nazi-uniformer på forsiden af et populært magasin i Polen.

Magasinet hedder Wprost og udkommer ifølge The Guardian en gang om ugen. Et billede af EU-ledere photoshoppet til at være klædt som nazister er magasinets forsidebillede i den her uge. Udover Angela Merkel er EU-kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, EU-Parlamentets formand, Martin Schulz, EU-kommissær, Günther Oettinger og tidligere premierminister i Belgien, Guy Verhofstadt også på billedet.

De fem står lænet ind over et landkort på samme måde, som Adolf Hitler ofte gør sammen med generaler på billeder fra Anden Verdenskrig.

Du kan ovenover på venstre side se Wprosts forsidebillede og på højre side se billedet, som Wprost formentligt har brugt som skabelon. På billedet læner Hitler, Mussolini og tre andre personer sig ind over et kort.

”Disse mennesker vil kontrollere Polen igen,” skriver Wprost som overskrift på forsidebilledet.

Verhoftstadt: Forsiden er ”skandaløs”
Guy Verhoftstadt kalder i et opslag på Facebook forsiden for ”skandaløs.”

Ifølge ham er EU et værdifællesskab, som forpligter alle til at reagere, når en regering udsætter principperne for fare og angriber demokratiet.  

This is the front cover of Polish magazine Wprost today, stating " these people want to control Poland again". For me,...

Posted by Guy Verhofstadt on Monday, January 11, 2016

Schulz og Oettinger har tidligere udtalt sig kritisk om det nationalkonservative parti Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), som fik regeringsmagten i Polen ved valget i oktober.

Nazi-forside kommer efter ny medielov
Polens præsident, Andrzej Duda, underskrev torsdag en kontroversiel lov om kontrol over de statslige medier. Med den bevæger Polen sig hen imod en direkte kontrol af de statsejede medier.

Loven har blandt andet medført, at chefen for Polens statslige medieselskab er blevet fyret. Til gengæld har finansministeriet udvalgt og ansat en bestyrelse.

EU-kommissionen har skrevet til den polske regering og spurgt, hvordan landets medielov vil passe ind i EU’s regler om mediefrihed.