Udland

Islamisk Stat formue bombet: Millioner af dollar går op i røg

Islamisk Stats højborg, Mosul, er blevet ramt hårdt af amerikanske bomber. STRINGER / Scanpix Denmark

Terrorbevægelsen måtte se millioner af dollar gå op i røg i amerikansk luftangreb, siger kilder.

Islamisk Stat (IS) har mistet en formue i et amerikansk luftangreb. Terrorbevægelsen måtte søndag se snesevis af millioner af dollar gå op i røg, efter at en af dens bygninger med et større pengelager blev ramt af bomber under et amerikansk luftangreb. Det oplyser CNN, der skriver, at angrebet er 'ekstremt usædvanligt'.

Formuen forsvandt for øjnene af jihadisterne, da amerikanske kampfly søndag lige før daggry affyrede missiler mod mål i den irakiske by Mosul, der kontrolleres af Islamisk Stat.

Irak: Civile blev dræbt

Irakiske medier har omtalt angrebet og oplyst, at civile blev dræbt i luftangrebet. Det vil de amerikanske militærkilder hverken be- eller afkræfte ifølge NBC News.

Med det påståede formuetab er terrorbevægelsen trængt yderligere i defensiven.

IS bruger en del af sine indtægter på at aflønne sine krigere og støtte deres familier økonomisk. Syriske kilder har tidligere sagt, at udenlandske krigere er de bedst betalte med en månedlig betaling på op til 1000 dollar eller knap 7000 kroner.

Bomber IS' økonomi

Den internationale koalition, anført af USA, har de seneste måneder intensiveret luftangrebene mod de olieanlæg, som Islamisk Stat kontrollerer.

Både USA og EU har i stigende grad fokus på, at man skal gøre mere for at stoppe pengestrømmene til den ekstremistiske gruppe.

IS har tjent store summer på olie. Gruppen kunne før oktober producere omkring 45.000 tønder råolie om dagen. Den produktion er reduceret til 34.000 tønder, sagde Steve Warren, en talsmand for koalitionen, i sidste uge til journalister i den irakiske hovedstad, Bagdad.

Han fortalte også, at bombeangrebene har kostet mange jihadister livet.

- Vi skønner, at omkring 2500 fjendtlige soldater i december blev dræbt i koalitionens luftangreb over Irak og Syrien, fortalte Steve Warren.

I juli sidste år kunne blandt andre NBC News fortælle, at de islamistiske fanatikere tjente op til tre gange så meget som hidtil troet på salg af olie.

De nye efterretninger om bevægelsens økonomi kom frem, efter at amerikanske specialstyrker under en mission i Syrien dræbte Islamisk Stats "finanschef" kendt som Abu Sayyaf.

Det lykkedes også soldaterne at tage hans hustru til fange og beslaglægge computere fra Abu Sayyafs skjulested.

Islamisk Stats indtægtskilder

 1. Stjålen olie

  Rusland hævder at billederne her viser ødelagte olietankvogne, der tilhører Islamisk Stat.

  Dette menes at være en af Islamisk Stats hovedindtægtskilder. I november måned 2014 anslog USAs skattemyndigheder i en rapport, at olieindtægterne kunne beløbe sig til en million dollar om dagen. Olien sælges på det sorte marked - en del smugles via olietønder ind i Tyrkiet - webstedet Buzzfeed har beskrevet den trafik. Luftangreb på de besatte olieinstallationer menes dog at have påvirket mængden af olie, som organisationen kan producere. Billedet herover er fra et russisk luftangreb, hvor russerne hævder at de ødelægger Islamisk Stats tankvogne.

 2. Afpresning

  I de områder, der er besat af Islamisk Stat, bliver butiksejere truet til at betale beskyttelsespenge til organisationen - det samme gør lastbilchauffører som ønsker at operere i organisationens områder. Ifølge en stammelder fra Nineveh-provinsen i Irak -  Sheikh Mohammad Abu Thayyab - forlanger Islamisk Stat f.eks. 50.000 dinarer (280 kr.) i afgift fra familier der ikke har sønner som kæmper med Islamisk Stat.

 3. Slavehandel

  Islamisk Stat har ifølge flere vidneudsagn solgt deres fanger som slaver. Kvinder og børn fra religiøse mindretal som de kristne og yazidierne har været udbudt til salg.

  Ifølge et dokument, der florerede på de sociale medier i efteråret 2014, forsøger Islamisk Stat at indføre faste priser på slaverne.

 4. Løsepenge for gidsler

  Løsepenge for gidsler er også en indkomstkilde for organisationen. Det er ikke kun vesterlændinge der bortføres - der sker også for almindelige irakere og syrere. Ifølge en opgørelse fra de amerikanske myndigheder fra november 2014 havde Islamisk Stat en indtægt på cirka 130 millioner kroner fra løsepenge i årets første 10 måneder.

 5. Organer fra døde

  Beskyldningen om handel med stjålne organer kommer fra Iraks FN-ambassadør Mohamed Alhakim der har bedt FN undersøge forlydender om, at Islamisk Stat høster organer fra afdøde civile og sælger kropsdelene på det sorte marked.

 6. Stjålne kunstskatte

  Statuer, mønter, segl, statuetter, manuskripter og andre kunstgenstande er blevet plyndret fra moskéer, museer, biblioteker i Syrien i løbet af borgerkrigen. En stor del af plyndringsgodset er formentlig faldet i hænderne på Islamisk Stat, som mistænkes for at sælge de værdifulde genstande videre til rige samlere på Den Arabiske Halvø og i Europa.

  Den britiske tv-station BBC har dokumenteret, hvordan de stjålne genstande sendes ud af Syrien og via mellemmænd havner hos kunstsamlerne.

 7. Bankrøverier

  I takt med at Islamisk Stat er trængt frem i Irak og Syrien har organisationen plyndret flere banker. Det mest opsigtsvækkende tyveri var i sommeren 2014, hvor islamisk Stat plyndrede centralbanken i den irakiske by Mosul og på den måde skaffede sig, hvad der svarer til 2,7 milliarder danske kroner.

 8. Donationer

  Terrororganisationen samler også penge ind via sociale medier og via velgørere i Mellemøsten. Der findes ingen opgørelser over de præcise beløb, men USAs skatteministerium anslår, at det drejer sig om flere millioner dollar.