Udland

Svensk politi har løjet om bølge af overgreb på ungdomsfestival

Piger på bare 11 år er blevet krænket seksuelt på svensk ungdomsfestival, men politiet har holdt oplysningerne hemmelige for befolkningen.

- Der har været forholdsvis få forbrydelser og anmeldelser, når man tænker på deltagertallet.

Sådan lød den officielle udmelding fra svensk politi efter ungdomsfestivalen 'We are Sthlm' var afholdt i Stockholm i august sidste år.

Men sandheden var en ganske anden. Det svenske medie Dagens Nyheter(DN) har fået indsigt i politiets interne kommunikation under festivalen, der har omkring 160.000 deltagere på op til 19 år. Og heraf fremgår det, at festivalen i både 2014 og 2015 var hårdt præget af voldsomme og talrige seksuelle overgreb mod helt unge piger.

- De yngste piger var sikker bare 11-12 år. Jeg havde aldrig ladet min egen datter tage på den festival, hvis jeg vidste, hvad der foregik, siger en unavngiven politibetjent til DN, som var med til at holde sikkerheden på festivalen.

Omringede piger og forulempede dem

Overgrebene foregik typisk på den måde, at typisk en eller to piger blev omringet og fastholdt af en større gruppe unge drenge, der forulempede dem seksuelt på forskellige måder. Det kunne være alt fra berøringer til at få fingre op i underlivet. Ofte blev pigerne samtidig udsat for tyverier af eksempelvis mobiltelefoner.

Politiet vurderer, at det er en gruppe på omkring 50 indvandrerdrenge, hovedsageligt fra Afghanistan, der har stået bag overgrebene. De blev sa omfangsrige, at det e overgang blev overvejet at kønsopdele hele festivalen.

- Det er nogle helt særlige tilfælde. Det er grupper af drenge, der helt overlagt omringer og forulemper piger. Vi blev helt chokerede over deres fremgangsmåder. Da vi først fik indikationer på, hvad der skete, troede vi ikke, det kunne passe, siger Roger Ticoalu, der er eventchef i Stockholm Kommune, der arrangerer festivalen, til DN.

Betjente: Vi skjuler indvandrerhistorier

Men tilstandene bag indgangsportene blev altså aldrig meldt ud til offentligheden. En klar fejl, erkender politiet overfor DN.

- Vi burde absolut have skrevet om det her, ingen tvivl om det. Hvorfor det ikke skete, aner jeg ikke, siger pressechef Varg Gyllander fra Stockholms Politi.

Det mener politichef Peter Ågren imidlertid at vide. Som flere andre betjente, DN har talt med, mener han, at politiet ikke vil male et for negativt billee af indvandrergrupper

- Vi vil ikke sige det, som det er, fordi vi tror, det spiller ind i hænderne på Sverigedemokraterne. (nationalistisk svensk parti, red.). Det tager vi på os i politiet, siger han, og en anonym betjent supplerer:

- Man vi må formidle virkeligheden, som den er. Som alle i politiet kender til.

Sveriges rigspolitichef lover søndag aften at komme til bunds i mørklægningen af de mange overgreb.

Minder om skandalesag fra Köln

Afsløringen af overgrebene sker kort tid efter, at den tyske by Köln var hårdt plaget af mange seksuelle overgreb ved byens banegård.

Her blev flere hundrede kvinder nytårsnat overfaldet og krænket seksuelt af en så stor gruppe mænd, at politiet var magtesløse. Også i dette tilfælde menes der at have været tale om grupper af flygtninge og indvandrere.

Politiet har fået over 600 anmeldelser om hændelsen, men også her blev den tilsyneladende hemmeligholdt i starten. Hændelsen var slet ikke nævnt i politiets rapporter i første omgang. Siden er sagen vokset og er nu blevet en stor skandale i Tyskland.