Udland

Svensk avis: Rekord i antal anholdte menneskesmuglere

Ikke siden 2000 er så mange personer blevet anholdt i Skåne, mistænkt for at ville smugle flygtninge ind i Sverige, som sidste år.

2016 havde endnu ikke ét døgn på bagen, da årets første formodede menneskesmugler blev pågrebet i Sverige.

Der var tale om en 40-årig mand, og han er langt fra alene, for sidste år blev et rekordstort antal mistænkte menneskesmuglere anholdt i Skåne. Det skriver netavisen sydsvenskan.se.

I alt blev 114 personer anholdt på baggrund af en mistanke om menneskesmugling, og det er ifølge avisen det største antal siden år 2000.

Mere kontrol medfører flere anholdelser

Baggrunden for det øgede antal sager tilskrives det store antal flygtninge, der søger mod Sverige. Det har fået politiet til at indføre mere kontrol, hvilket har sat sig spor i statistikkerne. 

Langt de fleste mennesker, der forsøges smuglet ind i Sverige, kommer via Skåne, i særdeleshed Malmø og Helsingborg. Det er dog de færreste menneskesmuglere, som politiet mistænker for at være organiserede eller for at tage penge for at hjælpe personer til Sverige.

Humanitære menneskesmuglere 

Politiets forhør viser derimod, at de mistænkte menneskesmuglere har et humanitært formål med deres handlinger, og derfor var der alene fem personer som blev sigtet for i 2015 at have et berigelsesformål med at smugle flygtninge til Sverige.

- Jeg så de her kvinder og børn. De havde ikke jakker på. Jeg tænkte, at hvis jeg ikke gør det her, vil jeg aldrig kunne glemme det i hele mit liv, siger en af de mistænkte menneskesmuglere til politiet ifølge sydsvenskan.se.

Risikerer flere års fængsel

Menneskesmugling kan give op til seks års fængsel i Sverige i særligt grove tilfælde, hvor der er udvist hensynsløshed. Det forudsætter desuden, at der ligger et forsæt bag, det vil sige, at den mistænkte skal være vidende om, at handlingen er ulovlig, før han eller hun kan dømmes skyldig.

Sverige havde åbne grænser frem til efteråret sidste år og tog ifølge EU's statistiske kontor Eurostat imod et af de største antal flygtninge i EU målt pr. indbygger. Midt i december besluttede den svenske Rigsdag at indføre id-kontrol for personer, der ønsker indrejse i Sverige for at begrænse tilstrømningen til landet.