Spaniens prinsesse i millionskandale: Nu skal hun forsvare sig i retten

I flere år har prinsesse Cristina været anklaget for skattefusk. Ifølge en dommer har hun tiltusket sig millioner - nu begynder retssagen

Spaniens prinsesse Cristina skriver historie, nĂĄr hun i dag er i retten anklaget for skattesnyd. Hun er den første fra den royale familie i Spanien, der gennemgĂĄr en retssag, siden monarkiet blev genoprettet i 1975. Det skriver AP.

Det er en seks ĂĄr lang undersøgelse af dommer JosĂ© Catro, der startede en mistanke om, at Cristinas mand skulle have tiltusket sig flere millioner, der ellers var tiltænkt prinsessens og hendes mands non-profit velgørenhedsorganisation, Noos. Ifølge undersøgelsen skulle Cristina have taget aktivt del i snyderierne.

Hvem er prinsesse Cristina?

  • Prinsesse Cristina er født i 1965 og er ældste datter af den tidligere kong Juan Carlos. 
  • Hendes lillebror kong Felipe blev kronprins og senere konge, da sønner gĂĄr forud for døtre ifølge den spanske tronfølgelov.
  • I 1997 blev hun gift med hĂĄnboldspilleren Iñaki Urdangarin, og i den forbindelse fik parret titlerne hertug og hertuginde af Mallorca - efter skattesvigskandalen har de dog begge fĂĄet frataget titlerne. 
  • Sammen har de børnene Juan, Pablo, Miguel og Irene.

Cristinas mand, Iñaki UrdangarĂ­n, er tidligere tophĂĄndboldspiller og forretningsmand. Sammen har de fire børn. Kong Felipe VI's 50-ĂĄrige søster sad i bestyrelsen i Noos, og hendes mand var bestyrelsesformand. De mødte sammen op i retten i Palma De Mallorca, hvor du kan se billeder fra i klippet øverst oppe.

Parkeringsbøder og børnefødselsdag
Pengene, der var tiltænkt velgørenhedsorganisationen, har prinsessen og hendes mand brugt til at finansiere deres fornemme livsstil, mener anklagemyndigheden. Der er tale om seks millioner euro - omkring 45 millioner kroner.

Ifølge anklagerne skulle parret have gjort flere personlige køb - lige fra betaling af parkeringsbøder til børnefødselsdage.

Cristina risikerer op til otte ĂĄrs fængsel, mens anklagerne mod Iñaki UrdangarĂ­n er endnu mere alvorlige. De involverer blandt andet anklager om falsk underskrift og hvidvaskning af penge. Han kan ende med at skulle 19 ĂĄr i fængsel.

Udover Cristina og Iñaki Urdangarín er 16 anklagede i sagen også til stede i retten. Alle benægter anklagerne.

Skandalen har svækket kongehusets popularitet
Bygningen for retssagen i Palma De Mallorca var omringet af et omfangsrigt sikkerhedsopbud. Ă…rsagen er, at store grupper af støjende personer tidligere har demonstreret i forbindelse med sagen.

Kort før Cristina og hendes mand ankom til retten, blev Ă©n demonstrant med et anti monarki-flag anholdt.

Skattefusksagen har svækket kongehusets popularitet i Spanien og kostet Cristinas titel som hertuginde af Mallorca. Det var kong Felipe, der sidste ĂĄr fratog hende titlen.