Spaniens prinsesse i millionskandale: Nu skal hun forsvare sig i retten

I flere år har prinsesse Cristina været anklaget for skattefusk. Ifølge en dommer har hun tiltusket sig millioner - nu begynder retssagen

Spaniens prinsesse Cristina skriver historie, når hun i dag er i retten anklaget for skattesnyd. Hun er den første fra den royale familie i Spanien, der gennemgår en retssag, siden monarkiet blev genoprettet i 1975. Det skriver AP.

Det er en seks år lang undersøgelse af dommer José Catro, der startede en mistanke om, at Cristinas mand skulle have tiltusket sig flere millioner, der ellers var tiltænkt prinsessens og hendes mands non-profit velgørenhedsorganisation, Noos. Ifølge undersøgelsen skulle Cristina have taget aktivt del i snyderierne.

Hvem er prinsesse Cristina?

  • Prinsesse Cristina er født i 1965 og er ældste datter af den tidligere kong Juan Carlos. 
  • Hendes lillebror kong Felipe blev kronprins og senere konge, da sønner går forud for døtre ifølge den spanske tronfølgelov.
  • I 1997 blev hun gift med hånboldspilleren Iñaki Urdangarin, og i den forbindelse fik parret titlerne hertug og hertuginde af Mallorca - efter skattesvigskandalen har de dog begge fået frataget titlerne. 
  • Sammen har de børnene Juan, Pablo, Miguel og Irene.

Cristinas mand, Iñaki Urdangarín, er tidligere tophåndboldspiller og forretningsmand. Sammen har de fire børn. Kong Felipe VI's 50-årige søster sad i bestyrelsen i Noos, og hendes mand var bestyrelsesformand. De mødte sammen op i retten i Palma De Mallorca, hvor du kan se billeder fra i klippet øverst oppe.

Da Cristina og Iñaki Urdangarín ankom til retten i Palma de Mallorca, sagde de intet til kredsen af fremmødte journalister.
Da Cristina og Iñaki Urdangarín ankom til retten i Palma de Mallorca, sagde de intet til kredsen af fremmødte journalister. Foto: David Ramos/Stringer / Getty.

Parkeringsbøder og børnefødselsdag
Pengene, der var tiltænkt velgørenhedsorganisationen, har prinsessen og hendes mand brugt til at finansiere deres fornemme livsstil, mener anklagemyndigheden. Der er tale om seks millioner euro - omkring 45 millioner kroner.

Ifølge anklagerne skulle parret have gjort flere personlige køb - lige fra betaling af parkeringsbøder til børnefødselsdage.

Cristina risikerer op til otte års fængsel, mens anklagerne mod Iñaki Urdangarín er endnu mere alvorlige. De involverer blandt andet anklager om falsk underskrift og hvidvaskning af penge. Han kan ende med at skulle 19 år i fængsel.

Udover Cristina og Iñaki Urdangarín er 16 anklagede i sagen også til stede i retten. Alle benægter anklagerne.

Skandalen har svækket kongehusets popularitet
Bygningen for retssagen i Palma De Mallorca var omringet af et omfangsrigt sikkerhedsopbud. Årsagen er, at store grupper af støjende personer tidligere har demonstreret i forbindelse med sagen.

Kort før Cristina og hendes mand ankom til retten, blev én demonstrant med et anti monarki-flag anholdt.

Skattefusksagen har svækket kongehusets popularitet i Spanien og kostet Cristinas titel som hertuginde af Mallorca. Det var kong Felipe, der sidste år fratog hende titlen.

Mange sikkerhedsfolk var til stede, da Cristina og Iñaki Urdangarín ankom til retten.
Mange sikkerhedsfolk var til stede, da Cristina og Iñaki Urdangarín ankom til retten. Foto: Reuters. / Reuters.