Nordkoreas eneste fange fra et vestligt land graver huller otte timer dagligt

Hyeon Soo Lim er Nordkoreas eneste fange, der kommer fra et vestligt land. Nu fortæller han, hvordan det er at være tilbageholdt i en arbejdslejr.

En præst fra Canada er fange i en arbejdslejr i Nordkorea, hvor han graver huller otte timer dagligt uden at se andre fanger.

Hyeon Soo Lim var chef for præsterne i én af de største kirker af sin slags i Canada - Light Korean Presbyterian Church i Toronto. Men i december dømte styret i Nordkorea ham til et livsvarigt ophold i en arbejdslejr. Ifølge The Guardian er han den eneste fange fra et vestligt land i Nordkorea, som man kender til.

CNN har fået lov at interviewe ham på et hotel i Pyongyang. Det foregik i et konferencerum, som præsten blev vist ind i af to vagtmænd med barske ansigter. De holdt ham under hver sin arm og ledte ham hen til en stol ved konferencebordet.

- Sæt dig ned!, sagde den ene vagt.

- Rejs dig op!, sagde den anden vagt lige efter.

- Sæt dig ned!, sagde den første vagt igen.

Hyeon Soo Lim havde karseklippet hår og var iklædt en grå polstret fængselsdragt, hvor et mærke med tallene "036" var syet over hans venstre bryst.

Vagterne stillede sig herefter uden for døren, hvor de ventede under hele interviewet.

Præst har ingen bibel i arbejdslejr

Til CNN fortalte 60-årige Hyeon Soo Lim, at han som fange i Nordkorea graver huller til æbletræer i en plantage. Det gør han seks dage om ugen, otte timer om dagen. I den tid ser han ikke nogen andre fanger.

Han får tre måltider om dagen og bliver jævnligt undersøgt af en læge. Kirken har oplyst, at Hyeon Soo Lim lider af meget højt blodtryk - og det beskrives som et ”meget alvorligt helbredsmæssigt problem.”

Præsten har uden held spurgt myndighederne, om han kunne få en kopi af biblen. Han har modtaget breve fra sin familie to gange, mens han selv har haft mulighed for at sende ét brev til sin familie – ifølge familiens talsperson har de ikke modtaget noget brev.

Kritik er mulig årsag til dom

Hyeon Soo Lim er født i Sydkorea og kom til Canada i 1986. Han har været tilbageholdt i Nordkorea siden februar. Han rejste dertil 30. januar.

Ifølge hans familie har Hyeon Soo Lim besøgt Nordkorea 100 gange siden 1997, hvor han har hjulpet med at bygge et børnehjem og plejehjem.

I december fik han dommen, der vil holde ham i en arbejdslejr resten af hans liv. Baggrunden for dommen er

forsøg på at omvælte det nordkoreanske styre.

Hyeon Soo Lim mener, at dommen mere specifikt har at gøre med hans åbne kritik af Nordkoreas ledere i de sidste tre generationer.