Udland

Verdens farligste forbryder taler ud: Sådan blev han 'El Chapo'

Den mexicanske narkobaron Joaquin Guzman fortæller til magasinet Rolling Stone, hvordan han blev kriminel. Interviewet møder hård kritik på Twitter.

Verdens mest kendte og berygtede narkobaron, mexicanske Joaquin Guzman, kendt som "El Chapo", gav kort tid før sin anholdelse i fredags et af sine meget sjældne interviews til magasinet Rolling Stone.

Det var Hollywood-stjernen Sean Penn, der i al hemmelighed mødtes med kartelbossen i oktober, mens han stadig var på fri fod, og i interviewet fortalte ”El Chapo” blandt andet, hvordan han som ung blev involveret i narkoindustrien.

- I byen Badiraguato, hvor jeg kommer fra, har der fra jeg var 15 år og op til i dag ikke været nogen jobmuligheder. Den eneste mulighed for at få penge til at købe mad og overleve for er ved at dyrke valmuer og marihuana, og i den alder (15 år, red.) begyndte jeg at dyrke og sælge det. Det er, hvad jeg kan sige, siger ”El Chapo” til Rolling Stone.

Selv om Guzman tidligere har afvist at være narkohandler, så løfter han i interviewet med Rolling Stone alligevel lidt af sløret for, hvordan det foregår.

- Jeg leverer mere heroin, methamfetamin, kokain og marihuana end nogen anden i verden. Jeg har en flåde af undervandsbåde, fly, lastvogne og både.

Narkokriminaliteten i Mexico er eksploderet i Mexico siden 2006, hvor regeringen erklærede kartellerne krig. De pressede karteller kæmper dagligt blodige kampe i Mexico og op mod 100.000 meldes enten dræbt eller forsvundet. Brutaliteten er ligeledes steget voldsomt. Folk får hoveder, ben og arme skåret af, bliver smidt i grøften, skudt på offentlige veje og pladser og des mere brutalt mordene sker jo mere et tydeligt signal sender det til de konkurrende karteller. 'El Chapo' har skaffet sig sin magt ved netop at være skånselsløs, hvorfor han ofte betegnes som værende 'verdens farligste forbryder'.

- Narkotika ødelægger mennesker

I interviewet bliver den nu fængslede narkobaron også spurgt ind til, om han ikke med sit store salg af narkotika er med til at gøre skade på og ødelægge mennesker.

- Tja, det er en realitet, at narkotika ødelægger. Desværre, som jeg sagde, var der, hvor jeg voksede op, ingen anden vej, og der stadig ingen anden måde at overleve på og ingen anden måde til at arbejde i vores økonomi for at kunne tjene til føden, siger ”El Chapo”, men afviser i samme ombæring, at han personligt er skyld i, at mange mennesker verden over er afhængige af narkotika.

- Den dag, jeg ikke er her længere, vil salget ikke falde på nogen måde. Salg af stoffer afhænger ikke af en person. Det er mange. Hvis der ikke var noget forbrug, ville der ikke være noget salg, siger han.

Møder hård kritik for interviewet

Rolling Stones Twitter-konto får magasinet hård kritik for at give den berygtede narkogangster taletid.

Sam Leo Stecklow opfordrer Rolling Stones til at slette sin Twitter-konto.

Marc Leibowitz mener, at magasinet løber "El Chapos" ærinde ved at bringe interviewet.

- Indrøm det, I hepper nærmest på, at El Chapo kommer ud af fængslet.

Og Rita Panahi skriver:

- I gav en massemorder redaktionel kontrol. Nyt lavpunkt for jeres elendige magasin uden at forglemme en falsk voldtægtshistorie og at dække over terrorister.

Omringet af bevæbnede vagter

Rolling Stone har også offentliggjort en to minutter lang videooptagelse af det eksklusive interview, der kom i stand via en mexicansk filmproducent, som Penn i interviewet kalder Espinoza.

Selve samtalen er gennemført med hjælp fra en kendt mexicansk skuespillerinde.

Sean Penn fortæller, at de var omringet af "30 til 35" bevæbnede vagter. I en mark i nærheden befandt der sig yderligere omkring 100 bevæbnede personer.

Artiklen i Rolling Stone indeholder også detaljer om Guzmans spektakulære flugt fra et topsikret fængsel i Mexico i juli 2015. Flugten og den storstilede menneskejagt lagde nye alen til narkobossens status som samfundets fjende.

Sådan flygtede han

dette klip ses "El Chapo" først lade sit vand, derefter går han lidt frem og tilbage i sin celle, han går så ud til brusekabinen og fjerner tilsyneladende risten på 50 x 50 centimeter i gulvet, han vender tilbage og sætter sig på sin seng, tager sandaler på, går igen ud i brusekabinen, hvor man kan se han forsvinder ned i et hul.

En stige fører "El Chapo" 10 meter ned til en tunnel. Her venter en motorcykel, der er specielt konstrueret til at køre på de udlagte skinner i den 1,5 kilometer lange tunnel. Tunnelen er forsynet med elektrisk lys, ventilation og iltflasker til nødsituationer. 

Tunnelen fører til et hus, der er under opførelse. Her har "El Chapo" ifølge mexicansk politi taget et bad og skiftet tøj, inden han forsvandt sporløst.