Udland

Hollywood-stjerne fører til anholdelse af en verdens farligste og rigeste

Den mexicanske narkobaron ville angiveligt lave en film om sit eget liv, hvorfor han blandt andet inviterede Oscar-vinderen til et møde

Hollywood-stjernen Sean Penn mødte i al hemmelighed den mexicanske kartelboss Joaquin Guzman, kendt som "El Chapo", før denne fredag blev anholdt og fængslet efter i flere måneder på flugt.

Oscar-vinderen Sean Penn interviewede narkobossen på vegne af magasinet Rolling Stone. Interviewet, der er offentliggjort lørdag, fandt sted i oktober, da Guzman blev jaget af mexicansk og amerikansk politi.

'El Chapo' som anses for at være den største narkogangster, verden nogensinde har set, havde inviteret Oscar-vinderen Sean Penn til et syv timer langt interview i bjergene i staten Sinaloa i Mexico, hvor han bor. Her ville narkobaronen blandt andet gerne vide, hvad der skulle til for at lave en film om ham. Interviewet i bjergene blev fulgt op at videointerviews via computere og telefonsamtaler, der senere har vist sig at have været sporet af de mexicanske myndigheder. Her fortæller han, hvordan han blev verdens farligste narkoforbryder.

Første interview i mange år

Joaquin Guzman bar prædikatet 'verdens mest eftersøgte narkoforbryder' og havde ikke givet offentlige interviews i årtier, hvor han har levet i skjul i luksuriøse omgivelser i Mexicos bjerge beskyttet af hundredevis af vagter fra kartellerne. 

- Jeg ønsker ikke at blive portrætteret som en nonne, siger den berygtede forbryder i samtalen med Penn.

Selv om Guzman tidligere har afvist at være narkohandler, så fortæller han fra et hemmeligt sted åbent skuespilleren om sit hverv:

- Jeg leverer mere heroin, methamfetamin, kokain og marihuana end nogen anden i verden. Jeg har en flåde af undervandsbåde, fly, lastvogne og både.

Rolling Stone har også offentliggjort en to minutter lang videooptagelse af det eksklusive interview, der kom i stand via en mexicansk filmproducent, som Penn i interviewet kalder Espinoza.

Selve samtalen er gennemført med hjælp fra en kendt mexicansk skuespillerinde.

Sean Penn fortæller, at de var omringet af "30 til 35" bevæbnede vagter. I en mark i nærheden befandt der sig yderligere omkring 100 bevæbnede personer.

Artiklen i Rolling Stone indeholder også detaljer om Guzmans spektakulære flugt fra et topsikret fængsel i Mexico i juli 2015. Flugten og den storstilede menneskejagt lagde nye alen til narkobossens status som samfundets fjende.

Men fredag klappede fælden.

Guzman, som i det nordlige Mexico opfattes som lidt af en Robin Hood-skikkelse til trods for narkokartellernes ekstreme vold, blev pågrebet efter en skudepisode med mexicanske marinesoldater i kystbyen Los Mochi.

Mexicos justitsminister, Arely Gomez, sagde, at politiet kom på sporet af Guzman, fordi det blev opdaget, at han ville lave en selvbiografisk film og havde taget kontakt til kvindelige skuespillere og producere.

Og politiet vidste også besked om Guzmans møde med Sean Penn. Det siger en kilde i forbundspolitiet lørdag til nyhedsbureauet AFP.

- De mexicanske myndigheder havde kendskab til dette møde, siger personer, der ikke ønsker at stå frem med navn.

Sådan flygtede han

I dette klip ses "El Chapo" først lade sit vand, derefter går han lidt frem og tilbage i sin celle, han går så ud til brusekabinen og fjerner tilsyneladende risten på 50 x 50 centimeter i gulvet, han vender tilbage og sætter sig på sin seng, tager sandaler på, går igen ud i brusekabinen, hvor man kan se han forsvinder ned i et hul.

Læs også: Mexico udlover milliondusør efter spektakulær fangeflugt

En stige fører "El Chapo" 10 meter ned til en tunnel. Her venter en motorcykel, der er specielt konstrueret til at køre på de udlagte skinner i den 1,5 kilometer lange tunnel. Tunnelen er forsynet med elektrisk lys, ventilation og iltflasker til nødsituationer. 

Tunnelen fører til et hus, der er under opførelse. Her har "El Chapo" ifølge mexicansk politi taget et bad og skiftet tøj, inden han forsvandt sporløst.

Vil have ham udleveret

Mexicos regering arbejder på at sende Joaquin "El Chapo" Guzman til USA, som har krævet den fængslede narkobaron og udbryderkonge udleveret til retsforfølgelse.

En kilde tæt på sagen siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at "målet er at efterleve kravet om udlevering".

Guzman, som forleden blev fanget igen, står anklaget for flere kriminelle forhold i USA, og kilden vurderer, at det kan ske i løbet af sommeren.

Narkobaronen har smuglet milliarder af dollar ind i USA, og han har ifølge den amerikanske anklagemyndighed tusinder af liv på samvittigheden som følge af narkoafhængighed og bandevold.

En af narkobagmandens advokater, Juan Pablo Badillo, siger, at Guzman ikke kan udleveres til USA.

- Efter forfatningen hverken kan eller skal han udleveres til noget land, siger Badillo til den mexicanske tv-kanal Milenio.

Narkokriminaliteten i Mexico er eksploderet i Mexico siden 2006, hvor regeringen erklærede kartellerne krig. De pressede karteller kæmper dagligt blodige kampe i Mexico og op mod 100.000 meldes enten dræbt eller forsvundet. Brutaliteten er ligeledes steget voldsomt. Folk får hoveder, ben og arme skåret af, bliver smidt i grøften, skudt på offentlige veje og pladser og des mere brutalt mordene sker jo mere et tydeligt signal sender det til de konkurrende karteller.