Udland

Nordkoreas verdenskendte tv-vært gør uventet comeback

Tv-vært var beundret og berygtet for sin aggressive og nærmest truende nyhedsoplæsning - i denne uge fik hun comeback som 72-årig i Nordkorea.

En af verdens mest ikoniske og karismatiske tv-værter gjorde uventet comeback i denne uge.

Der er tale om Ri Chun-hee, der er vært på nordkoreansk stats-tv, og da nyheden om Nordkoreas påståede brintbombe-prøvesprængning kom onsdag, var det tilsyneladende af så stor betydning, at den ellers pensionerede 72-årige nyhedsoplæser blev sendt tilbage på skærmen for at rapportere om udviklingen, skriver CNN.  

Den verdenskendte tv-vært, der i 1994 grædende annoncerede, at Nordkoreas leder, Kim Il Sung, var død, var som sædvanlig iført den nordkoreanske nationaldragt. Hun græd også for åben skærm, da efterfølgeren, Kim Jong Il, døde i 2011.

Tv-vært: Verden bør se op til Nordkorea

I onsdags fortalte hun de nordkoreanske tv-seere, at der var en stor nyhed på vej, og få minutter senere informerede hun nordkoreanerne og resten af verden om, at landet havde testet en brintbombe, og at ”verden burde se op til vores stærke atomvåbenmagt”.

Ri Chun-hee leverede nyheden med sin sædvanlige passionerede, nærmest truende, aggressive facon, som er meget ulig, hvordan nyhedsværter i resten af verden leverer dagens nyheder.

I mere end 40 år var hun kendt som ”folkets tv-vært”, indtil hun som 69-årig i 2012 fortalte til nordkoreansk stats-tv, at hun gik på pension og overlod værtrollen til yngre værter. Dengang forklarede hun også sin usædvanlige, aggressive stil med, at tv-værter bør have deres egen stil og tilegne sig forskellige stilarter alt efter emnet.  

Symbol på totalitært styre

Med sin alternative nyhedsrapportering er Ri Chun-hee igennem årene blevet gjort til grin i vesten og flere asiatiske lande, og den passionerede tv-vært er blevet et symbol på det totalitære regime i Nordkorea.

Det nordkoreanske regime beundrer hende til gengæld for at have båret nationen igennem både svære og muntre tider.

Det er fjerde gang, at Nordkorea angiveligt har testet kernevåben. Verdens ledere fordømmer styret i det isolerede land i Østasien.

Se videoen øverst i artiklen.