Udland

Intern rapport: Tysk politi ydmyget af sexforbrydere

En intern politirapport beskriver hvordan politiet var totalt magtesløse over for de unge mænd der gik amok mod kvinder i Köln

Politiet i den tyske by Köln blev ydmyget af den gruppe mænd, som forulempede kvinder og stjal deres værdigenstande foran banegården og rådhuset nytårsaften.

De to tyske medier Der Spiegel og Bild har fået fat i en intern politirapport som beskriver betjentenes frustrationer - og rapportens indhold bekræftes af øjenvidner.

Politirapporten stammer fra det tyske forbundspoliti Bundespolizei, og den er dateret den 4. januar. Forfatteren, en person i en høj stilling, beskriver situationen således:

"Kvinder med og uden ledsager løb bogstavelig talt spidsrod gennem mængder af svært berusede mænd."

Politiet kunne ikke hjælpe

Horden af berusede mænd, som politiet tidligere har anslået til cirka 1.000 mænd 'af nordafrikansk og arabisk herkomst', var ifølge politiet fuldstændig uberørte af politiets tilstedeværelse.

Betjentene i Köln kunne intet stille op over for gruppen af mænd på pladsen foran domkirken og banegården i byen.

Ifølge politirapporten oplevede betjentene mange skræmte, grædende og ulykkelige borgere - fortrinsvis kvinder og piger. Ofrene ville have hjælp, fordi de oplevede "slagsmål, tyverier, seksuelle angreb og lignende."

Gerningsmændene blev gentagne gange beskrevet som flygtninge og indvandrere af vidnerne.

Politirapportens forfatter skriver, at det var umuligt at identificere gerningsmændene - især de mænd der stod bag de seksuelle overgreb.

Årsagen var tilsyneladende, at betjentene ikke var i stand til at "få kontrol over alle hændelserne, angrebene, lovovertrædelserne etc. Der foregik simpelthen for mange ting på en gang."

Desuden fremgår det af rapporten, at betjentene var frustrerede over, at de ikke var i stand til at hjælpe ofrene. Der var end ikke mulighed for at registrere alle anmeldelserne.

Spyttede efter betjentene

Et øjenvidne, der var til stede foran banegården bekræfter rapportens detaljer over for den tyske tv-station ZDF 

- Det der chokerede mig mest var, at de her agressive personer, som var blevet navngivet af otte vidner ikke kunne føres væk fordi der ikke var nogen fangetransport på stedet. Så de lod dem simpelthen gå. Derefter gik de hen til forenden af en politibil, sagde 'fuck politiet' og spyttede på ruden, siger øjenvidnet, Ivan Jurcevic.

Politirapporten beskriver flere lignende hændelser, hvor politifolk beretter om:

  • Vidner der blev truet når de ville give navne til politiet
  • En mand der sagde "Jeg er fra Syrien! Du skal behandle mig venligt! Fru Merkel inviterede mig."
  • Politifolk der blev forhindret i at hjælpe folk, fordi grupperne af unge mænd ikke ville lade dem komme igennem
  • Personer der rev opholdstilladelser i stykker foran betjentene, hvorefter de lo og sagde "Du kan ikke røre mig, jeg kan bare få en ny en i morgen." Betjentene kunne dog ikke se om dokumenterne var ægte.

Værste oplevelse i 29 år

Ifølge rapportens forfatter kan situationen på pladsen foran banegården i Köln bedst beskrives som et kaos af et omfang, så betjentene frygtede for folks liv. Da det blev besluttet at rydde pladsen blev politiet bombarderet med flasker og fyrværkeri.

Og da det var lykkedes at rydde pladsen fortsatte forbrydelserne blot andre steder.

Konklusionen på rapporten er, at politiet blev mødt med et niveau af foragt som "jeg aldrig har oplevet i mine 29 år i tjenesten" - desuden beskriver forfatteren hele situationen i Köln nytårsaften som "kaotisk og ydmygende."

Antallet af anmeldelser efter nytårsurolighederne i Köln er oppe på omkring 100. Politiet har identificeret 16 mistænkte.

Du kan høre en af de forurettede kvinders beretning herunder - hun har fortalt sin historie til ZDF og kalder sig Jenny og blev voldsomt forbrændt da de unge mænd puttede fyrværkeri ind under hendes tøj: