TJEK SELV: Så hårdt ville en brintbombe ramme Danmark

Det nordkoreanske styre meddelte tidligt onsdag morgen dansk tid, at landet har testet sin første brintbombe, og hvis det viser sig at være rigtigt, har Nordkorea udvidet sit våbenarsenal med et meget kraftigt våben.

Brintbomben er ligesom atombomben et kernevåben - blot langt kraftigere.

Teknologien bag brintbomben blev udviklet af den ungarske fysiker Edward Teller sammen med den polskfødte matematiker Stanislaw Ulam.

Den potente bombe blev testet første gang i 1952 af USA på øgruppen Enewetak i Stillehavet, og siden er brintbomber flere gange blevet testet.

Den kraftigste brintbombe, der nogensinde er testet, er Tsar Bomba, som Sovjetunionen smed på ved øen Novaya Zemlya i Barentshavet i 1961.

En sprængning, der med en effekt på 50 til 58 megaton TNT, i dag stadig anses som den kraftigste menneskeskabte eksplosion nogensinde.

Eksplosionen svarede til op til 1.570 gange den samlede energi, der blev skabt ved USA’s atombomber over Hiroshima og Nagasaki i 1945 eller 10 gange så meget energi, som alle konventionelle bomber skabte under Anden Verdenskrig.

Solens processor bruges til at skabe kraftig bombe

Brintbomber bliver detoneret af en mindre atombombe, der bruges som tændsats, da det kræver en meget høj temperatur at starte resten af brintbombens processer.

Kerner af brint og helium vil herefter blive antændt, hvilket skaber samme proces, der foregår i Solens indre og udløser enorme mængder energi.

Energiudviklingen sker som følge af en sammensmeltning - fusion - af lette atomkerner ved en kædereaktion.

Indtil i dag menes seks lande at have en eller flere brintbomber i arsenalet. Det er Rusland, USA, Storbritannien, Frankrig Kina og Indien. Brintbomben har ikke været anvendt i væbnede konflikter til dato.

Kilder: Ingeniøren, Wikipedia, Den Store Danske Encyklopædi.

Prøv selv herunder på vores interaktive kort at teste hvor stort et område, der vil blive ramt af en brintbombe som Tsar Bomba og de to atombomber Little Boy og Fat Man.

Kilde: Carlos Labs Pty, 2007-2009 og Helsingin Sanomat.