Udland

Nordkoreansk tv efter jordskælv: Det var en brintbombe

Nordkorea oplyser, at landet har foretaget en prøvesprængning af en brintbombe.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Oplysningen kommer på det statslige tv onsdag morgen dansk tid.

Ifølge The Guardian sagde oplæseren på nordkoreansk tv blandt andet, at landet med den nye prøvesprængning nu er en avanceret atommagt:

- Republikkens første brintbombe-test er succesfuldt blevet udført klokken 10 (lokal tid) den 6 januar 2016, baseret på Arbejderpartiets strategiske beslutsomhed. Med en perfekt succes for vores historiske brintbombe er vi nu blevet en del af de avancerede atom-stater.

Tidligere onsdag registrerede flere lande et mindre jordskælv i Nordkorea. Styrken af skælvet varierede alt efter kilderne fra 4,9 til 5,1.

Spekulationer sat i gang i december

Allerede i december satte landets leder, Kim Jung-un, spekulationerne i gang om, hvorvidt landet havde udviklet en brintbombe.

Under et besøg på en historisk militærbase nævnte lederen, at Nordkorea allerede var "et magtfuldt atomland parat til at affyre en a-bombe og h-bombe for at forsvare landets suverænitet," skrev det statslige nyhedsbureau i Nordkorea, KCNA, dengang.

Brintbomber er baseret på kædereaktioner af fusion, hvilket skaber en langt mere kraftfuld eksplosion end atomvåben, der baseres på fission.

FN's Sikkerhedsråd ventes onsdag at holde møde om Nordkoreas prøvesprængning af kernevåben. Det siger FN-diplomater ifølge Reuters. Den amerikanske regering kan endnu ikke bekræfte Nordkoreas påstand om, at landet har prøvesprængt atomvåben. Det meddeler Det Hvide Hus ifølge nyhedsbureauet AFP.

I forbindelse med 70-årsdagen for USA's atombomber over Hiroshima og Nagasaki udviklede TV 2 nedenstående grafik, hvor effekten af forskellige kernevåben kan ses. Du kan vælge blandt andet Tsar Bomba, der er den kraftigste brintbombe, der nogensinde er blevet prøvesprængt.

Kilde: Carlos Labs Pty, 2007-2009 og Helsingin Sanomat.

Fakta: Brintbombe

Nordkorea hævder onsdag, at landet med succes har prøvesprængt en brintbombe.

Dermed er det nordkoreanske våbenarsenal muligvis blevet udvidet med et meget dødbringende kernevåben. Bliv klogere på brintbomber her:

* En brintbombe er et kernevåben.

* Brintbomber omtales ofte B-bombe eller H-bombe. H står for hydrogen.

* Der sker en voldsom energiudvikling i en brintbombe. Det sker ved en sammensmeltning - fusion - af lette atomkerner.

* Brintbomber er kraftigere end atombomber.

* Den ungarske fysiker Edward Teller står bag udviklingen af brintbomben sammen med den polskfødte matematiker Stanislaw Ulam.

* Den kraftigste brintbombe, der hidtil er detoneret, er Tsar Bomba. Den blev sprængt af Sovjetunionen 30. oktober 1961.

Kilder: Gyldendals Den Store Danske, Ingeniøren