Udland

Jorden rystede i Danmark efter nordkoreansk bombe

Den formodede brintbombesprængning i Nordkorea kunne måles i Grønland og Danmark Peter Møller / TV 2

Danske og grønlandske målestationer kunne tydeligt opfange kraftige rystelser fra Nordkorea i nat

Rystelser der formentlig stammer fra en prøvesprængning af en brintbombe, som styret i Nordkorea hævder at have foretaget, er blevet målt i både Grønland og Danmark.

Det oplyser Trine Dahl-Jensen der er seniorforsker hos De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), til tv2.dk

- De målinger, vi har foretaget, passer i tid og sted med de oplysninger, som styret i Nordkorea er kommet med, siger Trine Dahl-Jensen.

Ifølge de danske målinger var der rystelser, som gav et udslag på 5,5 på Richter-skalaen klokken 10 lokal tid (02.30 dansk tid) - de danske beregninger kan desuden fastslå, at rystelserne kom fra den nordøstlige del af Nordkorea. 

- Vi kan fastslå stedet inden for 100 kilometer ud fra de danske og grønlandske målinger alene. Hvis vi inddrager udenlandske målinger, kommer vi ned på en usikkerhed på tre kilometer, siger Trine Dahl-Jensen.

Målingerne viser desuden, at der ikke var tale om et jordskælv, men en anden form for hændelse.

- Når vi har et jordskælv, er det fordi pladerne i jordskorpen gnider mod hinanden. Det skaber en speciel type trykbølger. I det her tilfælde er der tale om rystelser fra et enkelt punkt. Signalet på seismogrammerne er meget enkelt og kortvarigt i modsætning til de komplekse bølgeformer naturlige jordskælv afstedkommer. Derudover viser beregninger, at kilden til rystelsen har befundet sig meget nær jordoverfladen, siger Trine Dahl-Jensen.

Her ses rystelsen som den blev målt af GEUS målestation i Almindingen på Bornholm.

Hun fortæller, at det ikke er første gang en nordkoreansk prøvesprængning er blevet målt i Danmark. Også ved de tidligere prøvesprængninger i det lukkede land blev det målt af instrumenter i Danmark og på Grønland.

- Nordkoreas seneste internationalt bekræftede atomprøvesprængning fandt sted d. 12. februar 2013 på samme lokalitet som nattens rystelse. Sprængningen i 2013 blev også af GEUS målt til 5.5 på Richterskalaen, og signalerne fra 2013 og 2016 er meget nær identiske, oplyser Trine Dahl-Jensen.

GEUS har målestationer over hele Grønland, og de opfangede alle rystelserne fra Nordkorea.
Her ses rystelserne som de blev målt på stationerne i Danmark og Grønland i nat.