Udland

IS har mistet 30 procent af olieindtægter efter angreb

Militante islamister i en parade i Raqqa i 2014. Koalitionen siger nu at olie-indtægterne til terrororganisationen er formindsket, STRINGER / Scanpix Denmark

En intensiveret bombekampagne har haft held til at reducere IS' olieindtægter med 30 procent, siger koalition ledet af USA.

Amerikanske kampfly øgede sidste år antallet af angreb mod infrastruktur i den del af olieproduktionen, som terrororganisationen Islamisk Stat (IS) har erobret. I alt har koalitionens fly kastet 65 bomber mod olieanlæg siden oktober.

- Vi vurderer, at denne operation har mindsket indtægterne med omkring 30 procent, siger en talsmand for koalitionen Steve Warren i den irakiske hovedstad, Bagdad.

Han henviser til perioden fra starten af oktober 2015 og frem.

Både USA og EU har i stigende grad fokus på, at man skal gøre mere for at stoppe pengestrømme til den ekstremistiske gruppe.

Vigtig indtægtskilde

IS har tjent store summer på olie. Gruppen kunne før oktober producere omkring 45.000 tønder råolie om dagen. Den produktion er i dag ifølge talsmanden reduceret til 34.000 tønder.

I en status for december 2015 oplyser koalitionen, at man har dræbt 2500 jihadister.

- Vi skønner, at omkring 2500 fjendtlige soldater i december blev dræbt i koalitionens luftangreb over Irak og Syrien, siger Steve Warren.

Talsmænd for det amerikanske forsvarsministerium har tidligere været forsigtige med at oplyse skøn over antal dræbte.

Statusopgørelsen for december kommer på et tidspunkt, hvor forsvarsministeriet ifølge nyhedsbureauet Reuters forsøger at fremme en fortælling om, at IS er på retræte efter en stribe nederlag.