Udland

Tyskland i chok: 1.000 mænd amok - mindst 90 kvinder udsat for overgreb

I Tyskland ryster en sag om overgreb på kvinder hele nationen.

Angrebene udspillede sig i flere tyske byer nytårsaften, hvor store grupper af unge mænd angreb og stjal fra unge kvinder, der fejrede nytår.

Landets justitsminister Heiko Maas taler om en helt ny form for organiseret kriminalitet.

- Dette er en fuldstændig ny dimension af organiseret kriminalitet, sagde han i Berlin i dag.

Overgrebene, der hovedsageligt fandt sted foran hovedbanegården i Köln, har rystet Tyskland på grund af deres omfang, og den måde de foregik på.

Men ikke kun Köln har oplevet angreb - der er også rapporter om forulempede kvinder i Hamborg og Stuttgart.

I Köln blev overgrebene begået af en gruppe på omkring 1.000 unge mænd af primært nordafrikansk og arabisk herkomst, skriver magasinet Der Spiegel. Gruppen var ifølge politiet indblandet i episoderne på pladsen ved banegården og nær byens domkirke.

De unge mænd ankom pludseligt til hovedbanegården, hvor de samlede sig i en stor gruppe.

Ifølge Kölns politimester, Wolfgang Albers, var der mellem 400 og 500 unge mænd foran banegården klokken 21 - og ved 23.30-tiden var gruppen vokset til omkring 1.000, der opførte sig voldsomt. Det fortæller han til avisen Express.

Politiet forsøgte derefter at tømme pladsen - og størstedelen af overgrebene skal have fundet sted herefter.

På videoen herunder kan du se, hvordan nogle af de unge mænd skød med fyrværkeri efter folk fra trappen ved domkirken først på aftenen.

Et længere uddrag fra episoden, hvor de unge mænd er stimlet sammen foran banegården er optaget på video. 

Du kan se hele videoen fra YouTube herunder - billederne viser ikke umiddelbart nogle overgreb mod kvinder, men skildrer den intense stemning ved Banegården.

Efter episoden foran banegården fordelte de unge mænd sig i mindre grupper.

I løbet af de efterfølgende timer omringede de deres kvindelige ofre, som de befamlede - oftest temmelig voldsomt - og desuden stjal de punge og værdigenstande fra kvinderne

Der er også en enkelt anmeldelse om voldtægt.

Politiet har kendskab til mindst 90 kvinder, der har været udsat for tyveri eller overgreb, men ordensmagten frygter, at der kan være tale om mange flere, som ikke har anmeldt sagerne.

Den tyske tv-station RTL har talt med flere af de kvinder, som blev udsat for overgreb i menneskemængden foran banegården nytårsaften. 

- Pludselig begyndte mændene omkring os at røre ved os. De tog på vores bagdele og intime zoner. De rørte ved os over det hele. Min veninde og jeg ønskede at forlade stedet. Mens jeg vendte mig, var der en, som tog fat i min taske og stjal den, fortæller kvinden - der ønsker at være anonym - til RTL.

Det er hendes beretning, du kan høre i vidoen i toppen af denne artikel.

Herunder kan du se to andre ofre - Evelin M. og Büsra C. fortælle deres version.

Angrebene blev udført på stort set samme måde - hvor grupper på mellem 3 og 20 unge mænd omringede deres ofre. Derefter gramsede de løs og stjal, hvad de kunne.

Politiet forsøger nu at finde ud af, om overgrebene og den store forsamling unge mænd blev organiseret i forvejen - for eksempel via sociale medier.

- Det er i princippet et organiseret foretagende, siger Arnold Plickert fra det tyske politiforbund til tv-stationen ZDF. Han fortæller, at det nu skal klarlægges om  "disse tusinde er kommet til Köln og er mødtes der".

Politiet arbejder stadig på at opklare, hvem gerningsmændene er, og hvad deres motiv var.

En betjent, der var på banegårdspladsen nytårsaften og forsøgte at dæmme op for overgrebene, fortæller til avisen Express, at han var med til at anholde otte mistænkte, som alle var asylansøgere.

Der har imidlertid ikke været nogen officiel meddelelse om, hvor længe de anholdte har opholdt sig i Tyskland inden episoden.

Arnold Plickert fra det tyske politiforbund siger til ZDF, at det er vigtigt at huske, at ikke alle flygtninge er lovovertrædere, og at han håber videoklip fra folks mobiltelefoner kan hjælpe med til at udpege gerningsmændene.