Kjole-billede delte verden: Nu hyrer kærestepar advokat

Er kjolen blå og sort - eller hvid og guld?

Spørgsmålet delte verdens internetbrugere i to lejre, da et billede af den famøse kjole den 27. februar sidste år gik viralt og blev set og debatteret af millioner af mennesker.

Mens debatten rasede, sad et britisk kærestepar hjemme i Lancashire og kunne se deres billede blive delt vidt og bredt, uden at nogen krediterede dem. Til deres egen store ærgrelse. Derfor er de nu klar til at stille et erstatningskrav.

Særligt er parret vred på virksomheder, der har brugt billedet kommercielt. Det fortæller de i et interview med BBC.

- Grundlæggende har de taget vores ejendom og tjent på det, uden at de har krediteret os, sagt tak eller noget som helst, siger Paul Jinks.

Bryllupskjole skabte familieforvirring
Historien om billedet starter tilbage i begyndelsen af 2015, da Paul Jinks og kæresten Cecilia Bleasdale tog ud for at købe en kjole, som skulle bruges til Cecilia Bleasdales datters forestående bryllup.

I en butik fandt hun tre kjoler, hun syntes om, og med tilladelse fra butikken tog hun derfor billeder af alle tre kjoler og sendte dem til datteren for at få hendes mening. Det tredje billede var det nu berømte kjole-foto.

Til venstre ses Cecilia Bleasdales kjolefoto - til højre ses et anden billede af kjolen, hvor det tydeligt fremgår, at den er sort og blå.
Til venstre ses Cecilia Bleasdales kjolefoto - til højre ses et anden billede af kjolen, hvor det tydeligt fremgår, at den er sort og blå. Foto: Cecilia Bleasdale/Scanpix

Kjolen er blå og sort, så Cecilia Bleasdale var noget overrasket, da datteren vendte tilbage med svaret om at vælge den hvide og gyldne kjole. Forvirringen blev endnu større, da også Paul Jinks, som endda havde været med i butikken og set kjolen, også så den som værende hvid og gylden.

Datteren lagde efterfølgende billedet på Facebook, uden at Cecilia Bleasdale vidste det, og herfra tog en ven af familien billedet og lagde det på sin Tumblr-blog.

Mistede kontrollen
Da den populære hjemmeside BuzzFeed senere faldt over bloggen og skrev om det mystiske billede, tog det fart. 39 millioner gange blev BuzzFeeds historie læst.

Snart fulgte alverdens medier op og skrev deres egen version af historien om kjolebilledet, også her på TV 2 skrev vi om kjolen. Men ingen skrev om parret, der havde taget billedet, eller krediterede dem for det.

- Vi blev fuldstændig udeladt af historien. Det hele skete virkeligt hurtigt, og vi havde ingen kontrol over det, siger Cecilia Bleasdale i interviewet med BBC.

Derfor har kæresteparret nu hyret en advokat med henblik på at beskytte deres ophavsrettigheder.

Og kjolen - den er som nævnt altså blå og sort. Men når mange alligevel ser den som guld og hvid, skyldes det en overeksponering af billedet.