Henrettelser i Saudi-Arabien slår rekord: Halshugninger er foretrukne metode

Saudi-Arabien har i år 2015 slået rekord i antallet af henrettelser for første gang i to årtier.  Antallet af henrettelser i 2015 var 157. Sidste gang det tal var højere var i 1995. Dengang lød det på 192.

Det viser rapporter fra en række interessegrupper, der overvåger dødsstraf over hele verden ifølge nyhedsbureauet AP.

Når Saudi-Arabien henretter, er halshugning den foretrukne metode. TV 2 er ikke bekendt med antallet af halshugninger i 2015, men ifølge AP er også det antal steget til det højeste siden 1995.

Flere henrettes for narko-kriminalitet

Samtidig er der i Saudi-Arabien sket en stigning i antallet af mennesker, der er blevet henrettet for at have overtrådt en anden lov end drab. Der er især sket en stigning i antallet af henrettelser af personer, der har begået kriminalitet relateret til narkotika.

Tilbage i november sagde Amnesty International, at mindst 63 mennesker siden starten af 2015 er blevet henrettet for at have begået kriminalitet, der har forbindelse til narkotika.

Det udgør mindst 40 procent af det samlede antal henrettelser i 2015. I 2010 var det antal mindre end fire procent.

Saudi-Arabien: Derfor er henrettelser i orden

Nogle gange finder halshugninger sted i fuld offentlighed i Saudi-Arabien. Det har gjort, at landet tidligere er blevet sammenlignet med terrororganisationen Islamisk Stat (IS), som også halshugger ofre i fuld offentlighed.

Men den sammenligning har landet tidligere afvist på det kraftigste. Saudi-Aarabien har tidligere argumenteret for, at de bruger henrettelser til at bekæmpe kriminalitet.

I december forklarede Saudi-Arabiens udenrigsminister, Adel al-Jubeir, at Saudi-Arabien modsat IS ikke holder gidsler. Han påpegede også, at den juridiske proces i landet kræver, at mindst 13 dommere skal godkende halshugningen, før en henrettelse udføres.