Russisk minister skyder sig selv i benet

Dmitrij Rogozin lægger ikke skjul på, at han er glad for våben. Som man kan i videoen i toppen af artiklen – der i øvrigt kun er en uge gammel - viser han gerne sine færdigheder på skydebanen frem. Men forleden gik det galt: Under træningen skød han sig selv i benet.

Et hændeligt uheld, men sagen har vagt opmærksomhed på grund af Rogozins job: Han er nemlig Ruslands vicepremierminister med ansvar for - forsvarsindustrien.

Sagen er kommet frem, fordi Rogozin ikke som vanligt deltog i et par regeringsmøder, og det blev der lagt mærke til i den russiske presse. Journalister spurgte til ministerens fravær og fik svaret, at han stadig er sygemeldt efter vådeskuddet.

- En farverig nationalist

Rogozin har en fortid på den yderste højrefløj i russisk politik og er kendt som en provokatør, der gerne taler dunder mod Vesten.

Han står på EU’s sanktionsliste efter overtagelsen af Krim-halvøen, men til det svarede han blot, at ”kampvogne ikke har brug for et visum”.

Sidste år var han skyld i en diplomatisk krise mellem Rusland og Rumænien, der nægtede at lade hans fly flyve igennem deres luftrum. Rogozin rasede ud på Twitter og svor, at han næste gang ville flyve over landet i et Tu-160 bombefly.

- Han forstår at komme i medier og at formulere nogle skarpe og provokerende udsagn mod Vesten og NATO. Ruslands mange fjender får læst og påskrevet, fortæller TV 2’s korrespondent Uffe Dreesen.

Putin-styret hentede Rogozin ind i den politiske indercirkel, og han har blandt været udsendt som ambassadør til NATO’s hovedkvarter i Bruxelles. I dag er han altså en af Dmitri Medvedevs vicepremierministre, og det er hans ansvar at holde snor i Ruslands omfattende handel med våben og militært isenkram.

- I disse tider, hvor olieprisen er i bund, er våbenindustrien en af deres få eksportsuccessen. Det er en nøgleindustri, så det er ikke nogen ligegyldig post, siger Uffe Dreesen.

Den russiske minister er ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax fortsat indlagt til behandling på et hospital i Moskva, men han er ikke alvorligt såret.

For to ĂĄr siden sendte Rogozin et julekort med et billede af julemanden ved siden af en atomraket: 

- Glædelig jul og godt nytår til vores venner i NATO.