Udland

Vild regn i England: Her bliver bilist reddet ud gennem soltag

Det er ikke kun i Danmark, at julevejret har været præget af voldsomt regnvejr. Også i Storbritannien er der lige nu voldsomme oversvømmelser. I landsbyen Mytholmroyd i det centrale England steg vandstanden så hurtigt, at mange af indbyggerne blev fanget på det forkerte ben.

Blandt dem en ældre mand, der måtte reddes ud af bilens soltag, da hans bil pludselig stod i vand til op over vinduerne. Hele redningsaktionen blev fanget på video, der viser, hvordan pensionisten bliver reddet op i gummibåd og sejlet i sikkerhed. Kun det allerøverste af bilen stikker op over vandpasserne på det, der normalt er en vej gennem byen.

Indsatsen blev mødt med spontane klapsalver fra øjenvidnerne, der filmede løs med deres mobiltelefoner.

Hæren sat ind

Den britiske regering indsat yderligere 200 soldater i områderne Yorkshire og Lancashire i det nordlige England. Der var allerede indsat 300, mens yderligere 1000 står parat, hvis behovet opstår.

Samtidig er redningsfolk i gang med at evakuere dele af byen York, der står under vand.

- Vandstanden i floderne samt mængden af nedbør har skabt en hidtil uset situation og nogle meget alvorlige oversvømmelser, siger den britiske premierminister, David Cameron og fortsætter:

- Vi vil gøre alt, vi kan for at hjælpe folk i nødens stund.

Politiet i Yorkshire fortæller ifølge BBC, at der er tale om de værste oversvømmelser i 70 år. Omkring 6000 husstande er uden elektricitet.

AFP fortæller, at der er over 200 varsler om oversvømmelser i Storbritannien, hvor af 24 er så alvorlige, at de indebærer livsfare.

De store oversvømmelser har skabt kritik af regeringen for ikke at have investeret i bedre beskyttelse mod stormfloder.

- Det bliver mere og mere oplagt, at disse "unormale" vejrfænomener bliver mere og mere "normale".

- Regeringen må handle og investere i beskyttelse mod oversvømmelser i stedet for at skære ned, som den har planlagt, siger oppositionspartiet Labours Kerry McCarthy til The Guardian.

Revisionsfirmaet PriceWaterhouseCooper vurderer allerede nu, at oversvømmelserne kan have lavet skader for 1,5 milliarder pund, 15,3 milliarder kroner.