Udland

Børnene betaler prisen for borgerkrigen i Syrien: - Jeg vil have min mor!

Ud af støvskyen dukker en lille pige op. Hun råber på sin mor. Løber grædende hen ad vejen mellem murbrokker, glasskår og forvredne metalgenstande. Endnu en bombe har ramt et boligkvarter i en forstad til den syriske hovedstad Damaskus.

Efter pigen kommer en lidt ældre dreng løbende. Han græder også og kalder på sin mor. Men hun er der ikke.

- Far! Jeg vil have min mor, råber den lille dreng, inden han løftes ind i en bil, hvor andre børn sidder.

Optagelserne er fra den 13. december. Det er den syriske regeringshær, der har bombet bydelen Douma, hvor oprørere holder til. Angrebene den dag koster ifølge Syrian Observatory for Human Rights mindst 45 civile livet. 

Optagelserne er langt fra ualmindelige. Det er dagligdagen for millioner af syriske børn.

Aleppo den 15. december. Børn reddes ud af ruinerne efter et russisk luftangreb på den oprørskontrollerede bydel Firdevs

Fem års borgerkrig skal standses nu

Et enigt Sikkerhedsråd i FN vedtog sent fredag aften en resolution, der indeholder en køreplan for en fredsproces efter næsten fem års borgerkrig i Syrien. En resolution, der bliver hilst velkommen af mange, selv om det umiddelbart ser ud til at være en overordentlig vanskelig opgave at skabe fred i Syrien.

Mindst 1500 forskellige oprørsgrupper kæmper med hver sin agenda for at styrte præsident Assad. Terrorgruppen IS har indtaget store dele af landet og ønsker at omdanne Syrien til en del af et kalifat, som er en islamisk statsform, der samler alle verdens muslimer under en og samme politiske enhed, regeret af en leder kaldet Kaliffen.

Samtidig kæmper præsident Assads regeringshær mod oprørsgrupperne. Assad får støtte fra russisk militær, der både angriber oprørsgrupper og IS. Hertil kommer den vestlige koalition med USA i spidsen, der går efter terrorgruppen IS.

Midt i skudlinjen befinder de civile og ikke mindst børnene sig.

Aleppo den 3. november. To små pige reddes ud af ruinerne efter et russisk luftangreb mod den oprørskontrollerede bydel Mashhad

Over 10 millioner børn er ramt 

Ifølge FN's organisation for børn, UNICEF, er 5,6 millioner børn i Syrien direkte ramt af borgerkrigen og lever i en konstant trussel for at blive ramt af skud eller bomber. Samtidig lider de under mangel på mad, medicin og lægehjælp. 

Ydereligere 3,6 millioner børn i Syrien er indirekte ramt af borgerkrigen. De hører til blandt de fattigste familier i samfundet, og de bliver presset af de mange internt fordrevne familier, så der opstår mangel på læger, hospitalspladser og skoler.

Samtidig lever der over 2 millioner syriske børn i overfyldte flygtningelejre i Libanon, Jordan, Irak, Tyrkiet og Egypten. Her mangler de også mad, vacciner, varmt tøj, tæpper og traumehjælp, til at bearbejde de grusomheder de har oplevet. 

Den snart fem år lange borgerkrig har nu kostet omkring en kvart million mennesker livet. Ifølge er FN flere end 80.000 af de dræbte civile. Hver sjette af dem, over 13.000, er børn. 

Aleppo den 9. december. En stor dreng bærer en lille såret dreng i sikkerhed, efter russiske fly havde angrebet et beboelseskvarter i en oprørskontrolleret bydel

Halvdelen af Syriens befolkning er nu flygtet fra deres hjem, og ifølge tal fra Red Barnet lever 4 ud af 5 syrere nu under den officielle fattigdomsgrænse. Den gennemsnitlige levealder er faldet fra 76 år til 56 år. Inden borgerkrigen i Syrien brød ud i 2011, gik 97 % af de syriske børn i skole. I dag er det kun halvdelen. Mindst én ud af fire skoler er ødelagte eller overtaget af enten militæret eller oprørerne.

I ovenstående videoklip ses dagligdagen for de børn, der trods alt har en skole at gå i. Klippet er fra den 15. december og optaget i byen Deir al-Asafir, der ligger tæt på hovedstaden Damaskus. En bombe er netop faldet tæt på børnenes skole og eleverne bliver sendt hjem.

Ghazal på 4 år og Ludy på 7 år, bærende på den 8 måneder gamle Suhair, løber skrigende væk, efter en konvoj fra Røde Halvmåne er ramt af granater i Damaskus i maj

Det tager få sekunder at forvandle et liv til aske og blod

Selv hærdede krigsfotografer bliver stærkt påvirket, når de oplever krigen ramme børn. Billedet herover er taget af fotografen Bassam Khabieh. Han fortæller til Reuters om sit foto:

- Jeg skulle dække Syriens Røde Halvmånes (det arabiske Røde Kors - red.) konvoj, der besøgte Douma-kvarteret i Damaskus. De sørger for nødhjælp, deler medicin ud og giver psykologisk hjælp til børn, som er traumatiseret af krigen. Hver gang denne nødhjælpskonvoj kommer, så stimler børnene sammen om den, glade for at få udleveret medicin og mad. Inden granaten ramte konvojen, sad jeg og slappede af på fortovet. Børnene samlede sig omkring mig, så jeg kunne fotografere dem. Mens jeg tog billeder af dem eksploderede granaten. Den dræbte en frivillig kvindelig nødhjælpsarbejder og sårede andre nødhjælpsarbejder og mange mennesker, der var tæt på. Børnene var rædselsslagne og begyndte at skrige og græde. Især da de så den kvindelige nødhjælpsarbejdere med blod over det hele efter kvæstelserne i hendes hoved. 

Bassam Khabieh fortæller videre, at det ofte er et dilemma for krigsfotografer, om de skal tage billederne eller smide kameraet og hjælpe til.

- I lige det her foto, var det første gang jeg oplevede, hvordan børns uskyldige latter kan forvandles til skrig, frygt og tårer.  Det var et meget trist øjeblik, da jeg satte øjet til kameraet for at tage et foto af de leende børn. Da jeg kiggede op igen, efter at have taget billedet, så jeg de samme børn græde helt vildt. Det tager kun få sekunder at forvandle et liv til aske og blod, slutter Bassam Khabieh.

Klik på billederne herunder for at se mere til nogle af de mange grupper, der kæmper i Syrien.

T2Toolbox embed