Videnskabsfolk på hastejob: Verdens ældste og dybeste sø er truet

Miljøproblemer truer Bajkalsøen i Rusland, der rummer en femtedel af verdens ferskvandsressourcer.

Verdens dybeste og ældste sø, Bajkalsøen i Rusland, er i problemer. Det fastslĂĄr russiske forskere, efter en analyse af de nyeste prøver. Søen er den ældste og dybeste sø i verden med dybder pĂĄ over 1600 meter. Den er hjemsted for mange unikke, endemiske dyrearter som bajkalsælen og omullaksen. 

Undersøgelser foretaget af forskere fra Irkutsk viser, at en giftig alge har overtaget det meste af søen, og flere af de særlige dyrearter, der lever i søen, er truede.

Det betyder, at det særlige Bajkal-svampedyr, der renser vandet i søen, er ved at forsvinde fra dybderne. Og det kan få store konsekvenser for det maritime liv i den store sø, der er kendt som en af verdens smukkeste. 

Bajkalsøen ligger i det vidtstrakte sibiriske vildnis. Nu er videnskabsfolk nødt til at arbejde hurtigt for at finde løsninger, der kan forhindre, at søens miljø bliver yderligere ødelagt.

Endnu er der ikke fundet en konkret grund til algevæksten, men ifølge National Geographic mistænker forskere dyreefterladenskaber, der bliver brugt som gødning, for at bære en del af skylden. 

Bajkalsøen strækker sig over 31.000 kvadratkilometer og rummer en femtedel af verdens ferskvandsressourcer. Den blev optaget på UNESCOs Verdensarvliste i 1996. 

Du kan se dykkere tage prøver fra søbunden i videoen øverst i artiklen.