Udland

Sådan rystede et slagsmål om frugt verden i sin grundvold

Kan en sommerfugl, der slår med vingerne i Brasilien, starte en tornado i Texas?

Kan et opgør mellem en kvinde og en mand på gaden i en provinsby i Tunesien sætte gang i en kæde af begivenheder der fundamentalt ændrer verden?

Matematikere kalder det for "sommerfugleeffekten", når begivenheder, der i deres udgangspunkt, er totalt ubetydelige ender med at få fuldstændigt uoverskuelige konsekvenser.

Sådan en ubetydelig begivenhed fandt sted den 17. december 2010. Den satte gang i en kædereaktion der fik diktaturer i Nordafrika og Mellemøsten til at falde som dominobrikker - gav grobund for terrororganisationen Islamisk Stat og skabte udgangspunktet for den enorme flygtningekrise, der nu er ved at bringe EU i knæ.

Da Faida Hamdy mødte på arbejde i den støvede provinsby Sidi-Bouzid 100 kilometer inde i landet fra badestrandene ved Sousse og Monastir den famøse fredag for fem år siden, anede hun ikke, at hun ville få en plads i verdenshistorien.

Den 45-årige Faida Hamdy var en kvinde med ben i næsen. Ugift, datter af en politibetjent og ansat som offentlig embedsmand. Hun havde som en af sine opgaver at holde styr på de handlende i byen.

Tidligere på ugen, havde hun fået ordrer på at skride ind over for sælgere der ikke havde papirerne i orden.

En af de handlende som Faida Hamdy havde holdt øje med i et stykke tid, hed Mohamed Bouazizi.   

Den 17. december solgte han frugt et sted, hvor Faida Hamdy havde fået besked på at reglerne skulle håndhæves.

Han satte sin grønthandlerbod op om morgenen, og kort derefter skred Faida Hamdy til handling.

Hun ville se hans papirer, og da han ikke havde nogen, konfiskerede hun hans elektroniske frugtvægt. Derefter kom de to i klammeri med hinanden.

Der er forskellige udlægninger af forløbet. Ifølge Faida Hamdy skubbede Mohamed Bouazizi til hende og anklagede hende for at være korrupt. Det fortæller hun til magasinet World Affairs.

Ifølge Mohamed Bouazizis familie, som New York Times har talt med, slog Faida Hamdy grønthandleren i ansigtet og spyttede på ham. Et opsigtsvækkende optrin i denne forholdsvis religiøse del af Tunesien, hvor kvinder sjældent lægger hånd på mænd. Familien hævder også, at Faida Hamdy  havde hjemsøgt ham i længere tid, fordi han ikke betalte de penge i korruption, som hun krævede.

I begge versioner af historien kom to betjente derefter til stedet og konfiskerede frugtboden. Ifølge Mohamed Bouazizis familie blev han slået af betjentene - i Faida Hamdys version hjalp betjentene hende ved at skubbe den vrede handelsmand væk.

Frugtboden, der hidtil havde været Mohamed Bouazizis levebrød, var væk, og den 26-årige mand anede ikke sine levende råd.

Han gik hen til kommunekontoret i Sidi-Bouzid for at få sin bod igen, men her fik han igen - ifølge sin familie - slag af ordensmagten.

Så gik turen til guvernørens hus, hvor Mohamed Bouazizi søgte foretræde, men her blev han afvist.

Mohamed Bouazizis søster, Samia, fortæller til New York Times, at hendes bror følte sig offentligt ydmyget af Faida Hamdy.

Ved middagstid dukkede Mohamed Bouazizi op foran guvernørens hus igen. Men denne gang fremsatte han ingen krav.

I stedet overhældte han sig selv med brandfarlig farvefortynder og satte ild til sig selv.

Billeder fra stedet viser hvordan Mohamed Bouazizi står som en levende fakkel inden han falder om med forbrændinger på 90 procent af kroppen.

Mohamed Bouazizi gik i koma - men hans råb blev hørt. Der var flere folk i Tunesien der følte sig uretfærdigt behandlet af styret, der blev anklaget for at være korrupt og brutalt.

En vred folkemængde samledes i Sidi-Bouzid - og allerede om søndagen kom byen i verdenspressen, da nyhedsbureauet Reuters kunne berette om smadrede butikker, tåregas og masseanholdelser.

Urolighederne spredte sig mens lægerne kæmpede for at redde Mohamed Bouazizis liv. Faktisk kom situationen så meget ud af kontrol, at Tunesiens diktator Ben Ali besøgte hospitalet den 28. december for at se til den forbrændte grønthandler.

Den 31. december blev Faida Hamdy anholdt.

- Jeg blev fængslet efter ordrer fra Ben Ali. Jeg blev beskyldt for at tage imod korruption, men jeg brød ikke loven. Han brugte alle værktøjer, han havde til at udstille mig som syndebuk, så folk ville holde mund og indstille protesterne, fortæller  Faida Hamdy til World Affairs.

Hun blev idømt fem års fængsel for "ekstrem vold mod borgere" - ingen advokater ville repræsentere hende i retten.

Men det hjalp ikke at sætte Faida Hamdy i fængsel.

Den 4. januar døde  Mohamed Bouazizi af sine brandsår uden at ane, hvad han havde antændt. 

Den 14. januar måtte Tunesiens diktator Ben Ali flygte over hals og hoved, og pludselig gik det stærkt.

To måneder senere var der protester mod regimerne i Algeriet, Jordan, Oman, Egypten, Yemen, Sudan, Irak, Bahrain, Libyen, Kuwait, Marokko, Libanon, Saudi-Arabien og Syrien.

I Egypten måtte landets leder gennem 30 år, Hosni Mubarak, træde tilbage - og 20. oktober 2011 blev Libyens diktator, Moammar Gaddafi, skudt af oprørere nær sin hjemby Sirte.

I nogle lande ebbede protesterne ud igen - men i Syrien, Irak og Libyen blev der borgerkrig, som fostrede en helt ny terrorbevægelse: Islamisk Stat. 

Samtidig betød diktaturernes fald, at der blev åbnet for de enorme flygtningestrømme, som er ved at bringe EU i knæ.

I Tunesien blev Faida Hamdy løsladt efter revolutionen.

I dag - fem år efter - har hun et kontorjob i administrationen i Sidi-Bouzid.

- Nogle gange ville jeg ønske at jeg ikke havde gjort det, siger hun til den britiske avis Daily Telegraph, der har mødt hende i anledning af femårsdagen for Det Arabiske Forår.

- Jeg føler mig ansvarlig for det hele. (...) Nogle gange skyder jeg skylden på mig selv og synes at det hele skete på grund af mig. Jeg skabte historie fordi jeg var der og mine handlinger bidrog til det, siger hun til avisen.

 Hun fastholder at hun blot passede sit arbejde den dag i 2010, hvor det hele begyndte.  

- Mohammed Bouazizi og jeg er begge ofre. Han mistede sit liv, og mit liv er ikke det samme mere.

- Når jeg ser på regionen og mit land, fortryder jeg det hele. Der er død over alt, ekstremismen blomstrer og dræber smukke sjæle, siger hun til avisen.