Udland

Amerikanerne raser over Danmark: De vil tage flygtninges smykker

Regeringens forslag om at man kan konfiskere flygtninges smykker og værdigenstande, for at betale for deres ophold, vækker nu - lidt forsinket - stor opsigt i amerikanske medier.

Reaktionen kommer en uge efter Folketinget diskuterede forslaget. Mens debatten herhjemme mest kom til at handle om, at Dansk Folkepartis Martin Henriksen talte for, at det også skulle gælde flygtningenes vielsesringe, så har ideen om konfiskation i sig selv vakt stor opsigt i USA.

”Danmark vil konfiskere smykker og kontanter fra flygtninge” skriver det anerkendte dagblad Washington Post eksempelvis. En overskrift, der i varierende form går igen i flere amerikanske medier.

Citerer Søren Pind

Forargelsen er markant. Det store netmedie Daily Beast citerer justitsminister Søren Pind argument om, at hvis en flygtning ankommer med en kuffert fuld af juveler, så er det ”ikke andet end fair” at konfiskere værdierne og lade flygtningen betale for sit eget ophold på den måde.

Fair, måske i den besynderlige verden, hvor tyveri er OK. Uanset om loven bliver gennemført eller ej, rejser det spørgsmål, om visse europæiske lande virkelig synes det er OK at gentage nazisternes forhold til immigration, hvor konfiskation af værdier var almindelig praksis”, skriver Daily Beast.

Og Daily Beast tilføjer:

”Som om flygtningene behøver flere grunde til ikke at ønske at bosætte sig i Danmark, efter landet placerede ”Bliv Væk”-annoncer i arabiske aviser i løbet af sommeren”.

Kaldes 'opsigtsvækkende grusomt'

Også Washington Post minder om, at konfiskation af folks værdier har en særlig ubehagelig klang i Europa på grund af nazisternes praksis med at konfiskere guld og andre værdier fra jøder og andre.

Det store netmedie Vox advarer dog mod at drage for tydelige paralleller til nazi-tiden:

”Tydeligvis kan man ikke sammenligne den foreslåede danske politik og nazisternes konfiskationer. Men det er ikke desto mindre et opsigtsvækkende grusomt indgreb overfor en befolkning af fattige mænd, kvinder og børn, der flygter fra død og kaos i deres eget land”, skriver Vox.

Regeringens forslag handler om værdier over 3000 kroner. Dog ikke ting, der er svære at undvære (som ure eller mobiltelefoner) eller ting, der har følelsesmæssig værdi (som for eksempel vielsesringe).

Twitter: Noget er råddent i Danmark

Reaktionerne har også været skarpe på det sociale medie Twitter.

Den prominente journalist og chefredaktør for mediet VOX skriver:

- Det her er chokerende.

Her lægger den canadiske journalist Doug Sanders for eksempel linket fra Washington Post op med ordene:

- Og ja, det er sandt. Seriøst, hvad har den danske regeringskoalition gang i.

 Mediet Politicos finanskorrespondent Ben White laver en reference til Hamlet:

- Der er virkelig noget råddent i Danmarks rige.

Tv-værten Lisa Guerrero skriver:

- Det lyder som noget, nazisterne gjorde ved jøderne.