Udland

Test dig selv - hvad må kvinder egentlig i Saudi-Arabien?

En kvinde med et kamera tager billeder under lokalvalget i Jowhara al Wably-provinsen. Nu har kvinder fået lov til at stemme her. Polfoto

Der var både kvinder i stemmeboksene og på stemmesedlerne ved et lokalvalg i Saudi-Arabien lørdag. Hidtil har det ellers kun været mænd, der har haft lov til at stemme og stille op til valg i det stærkt religiøse kongedømme.

Men selvom det er et skridt i retning mod større ligestilling i Saudi-Arabien, er det blot et mindre skridt.

En række restriktioner gælder fortsat for kvinder i landet. Det er regler, som afholder dem fra at blive integreret i det offentlige liv.

Men hvor meget ved du egentligt om, hvad kvinder må og ikke må i Saudi-Arabien?

I quizzen herunder kan du teste, hvor meget du ved om kvinders liv bag sløret i storbyer som Jeddah, Mekka og Medina.

Kvinder i Saudi-Arabien: Hvad må de, og hvad må de ikke?

  1. Du forlader dit hjem som kvinde i Saudi-Arabien. Hvordan klæder du dig på?

  2. Hvad skal du som kvinde være opmærksom på, hvis du vil køre bil i Saudi-Arabien?

  3. Du er en saudiarabisk kvinde, der vil krydse landegrænsen. Hvad skal du være opmærksom på?

  4. Du har fundet en kjole i et indkøbscenter. Du vil gerne prøve den i prøverummet. Hvad er problemet?

  5. Du har brug for nyt fint undertøj. Derfor tager du i en lingeributik. Hvad skal du ikke forvente at se her?

  6. Du vil tage en uddannelse på et universitet. Men må saudiarabiske kvinder gerne gå på universitetet?

  7. Du ser en fremtid for dig som læge. Men kan du overhovedet blive det, når du er fra Saudi-Arabien?

  8. En schweizisk fond Verdens Økonomiske Forum har i år undersøgt, hvor stor lighed der er mellem mænd og kvinder i forskellige lande. Hvordan klarede Saudi-Arabien i forhold til andre områder i Mellemøsten?

Dresscode og kørekort – er der en lov?

Kvinder i Saudi-Arabien må på de fleste offentlige steder ikke gå klædt, så man kan se deres krop eller hoved.

Sådan lyder det ifølge en landets lov om anstændighed, der er baseret på Koranen.

Hvordan man læser den lov, varierer fra by til by. Nogle steder skal kvinderne gå med ansigtsslør, mens det andre steder accepteres blot at gå med abaya eller et løst tørklæde. Kun i forbindelse med en nødvendig lægebehandling, må kvinderne undtagelsesvist bryde loven.

Der er til gengæld ikke nogen officiel lov, der forbyder kvinder i at køre i bil i Saudi-Arabien. Alligevel bliver der ikke udstedt kørekort til dem. Kvinder risikerer derfor at blive arresteret eller få en fængselsstraf, når de kører bil. Saudi-Arabien er det eneste land, hvor sådan et forbud eksisterer.

Sådan shopper kvinder i Saudi-Arabien

Siden 2012 har det kun været tilladt for mænd at arbejde i lingeriforretninger i Saudi-Arabien. Men det forhindrer dem ikke fuldstændigt i at sælge undertøjet. Mænd kan stadig sælge lingeri, hvis de i deres butik samtidig også har varer, der ikke er lingeri.

Læs også: Fraskilte saudiarabiske kvinder får ID-kort

Når mænd sælger lingeri eller kvindetøj generelt, kan kvinderne ikke prøve tøjet i deres butikker. Når sælgeren er en mand, har de ikke noget prøverum. Derfor må kvinderne tage tøjet med hen til indkøbscenterets toiletter og i stedet prøve tøjet der.

Mænd skal tillade kvinder at uddanne sig

Når en kvinde vil krydse landegrænsen og er under 45 år, skal hun have tilladelse fra en mand i familien til at måtte gøre det. Men det er kun en af mange ting, en kvinde skal spørge en mand om lov til først. Det gælder for eksempel også, når hun vil åbne en bankkonto, gifte sig eller uddanne sig på universitetet.

Hvis kvinden får lov til at tage en medicinsk uddannelse og færdiggør den, må hun også gerne finde et arbejde som læge i Saudi-Arabien. Men der er grænser for, hvilket arbejde de må udføre og hvor. Desuden skal en mand i familien også sige god for at kvinden tager det pågældende job. 16 procent af lægerne i Saudi-Arabien er i øvrigt i dag kvinder.