Udland

Trods historiske rammer: Derfor skuffede Obamas tale så fælt

Rammerne var historiske.

Det er nemlig en sjældenhed at USA's præsident holder taler fra Det Ovale Værelse i det Hvide Hus, men det var immervæk det, præsident Barack Obama gjorde, da han talte direkte til USA i nat dansk tid.

Men ligeså historiske rammer, ligeså lidt levede Obamas tale op til dem.

- Når præsidenter vælger at sende fra Det Ovale Værelse, så er det i forbindelse med meget store begivenheder, og amerikanerne bliver samlet, fordi de ved, at der kommer et meget markant budskab, som er helt nyt eller noget alle skal lægge mærke til, forklarer USA-analytiker Mads Fuglede fra Københavns Universitet.

- Mange forventede et helt nyt signal, og så var der ikke så meget nyt i talen, det hele var noget, vi kunne have skrevet på forhånd, uddyber han.

USA vil overvinde terrortruslen

Obama valgte at tale direkte til det amerikanske folk i kølvandet af onsdagens angreb i San Bernardino, hvor 14 personer mistede livet. Det er efterfølgende kommet frem, at gerningsmændene sympatiserede med terrororganisationen Islamisk Stat, IS.

- Der er en terrortrussel, men vi vil overvinde den. Vi vil ødelægge Isil (Islamisk Stat, red.) og enhver anden organisation, der forsøger at skade os, sagde Obama blandt andet i talen.

- Vi skal ikke drages ind i en lang og kostbar krig på jorden i Irak eller Syrien. Det er det, grupper som Isil ønsker.

Mere af det samme

Med disse ord gav Obama dermed ikke USA det, som flere eksperter havde forventet: Nemlig en melding om, at præsidenten ville indsætte landstyrker i kampen mod IS.

- Der kommer i stedet mere af det samme. Man er overbevist om, at det på sigt ved nedkæmpe Islamisk Stat, og det er en analyse som mange er uenige i, hvis man ser på det politiske landskabs reaktion, siger Mads Fuglede.

Republikansk kritik af tale

En lang række republikanere var ikke langsomme til at tage de sociale medier i brug til at udtrykke deres kritik af præsidentens "indholdsløse" tale.

Donald Trump kommenterede løbende talen på Twitter, og han var ikke begejstret, da Obama var færdig med at tale.

- Var det virkelig alt? Vi har brug for en ny præsident - HURTIGT, skrev han.

Ifølge Jesper Steinmetz, TV 2's korrespondent i USA, er både demokrater og republikanere enige om, at der var meget ny retorik men ingen ny handling i præsidentens tale.

- Der er ekstrem stor skuffelse, og blandt de republikanske politikere er der en sønderlemmende kritik, hvor de siger, at efter talen i nat er det ikke sådan, at amerikanerne går mere trygge i seng, siger Jesper Steinmetz.

Hør Jesper Steinmetz fortælle om, hvordan landet har taget imod præsident Obamas tale i videoen herunder:

- De poltiske analytikere siger nogenlunde over en bred kam, at det meget vel kan være, vi skal hen til den næste præsident i 2017, før der sker afgørende nyt, ganske enkelt fordi Obamas tid er ved at være udspillet i det Hvide Hus, og han ikke har konkrete nye måder at bekæmpe IS på, fortæller Jesper Steinmetz.