Udland

Topdiplomat sviner Danmark i New York Times: Gjorde alt forkert

Den franske topdiplomat Laurence Tubiana, der har stået for forberedelserne til klimatopmødet COP 21 i Paris, langer ud efter Danmarks håndtering af COP 15 mødet i København i 2009.

I et interview med den amerikanske avis New York Times siger Laurence Tubiana, at et af hendes mål er at undgå, at topmødet i Paris skal udvikle sig til et "psykodrama" i stil med COP 15.

Hun fortæller blandt andet, at hun har tænkt meget over ting som forplejning og belysning under topmødet. Derfor er der for eksempel andeconfit, boeuf bourguignon og franske rødvine på menuen for klimakonferencens gæster.

I artiklen i New York Times hives Danmark frem som det ultimativt dårlige eksempel på et topmøde.

"Hun (Laurence Tubiana, red.) ved, hvordan fiasko ser ud. Mødet i Paris er grundlæggende en genopførsel a et meget omtalt topmøde i 2009 i København, hvor verdens ledere personligt forsøgte at kæmpe sig frem til en lignende traktat. Men mødet kollapsede i bitterhed, da landene ikke formåede at opnå en juridisk bindende aftale," står der i den amerikanske avis - der heller ikke tøver med at uddele øretæver til den daværende danske regering med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen.

"Mens der var flere faktorer som bidrog til nedsmeltningen i København, var der flere deltagere som skød skylden på den danske regering. De danske værter blev sablet ned som rigide, hemmelighedsfulde og uden kreativitet i den måde de gennemførte forhandlingerne på. De timelange køer ved sikkerhedskontrollen, dårlig mad i kongrescenteret og en stemning af konfrontationssøgende vovemod hjalp ikke med til at opnå en aftale. Faktisk har to større akademiske undersøgelser konkluderet, at dårligt diplomati fra danskernes side var en af de største årsager de fejlslagne forhandlinger i København," skriver avisen.