Udland

OVERBLIK: Det sagde Obama i tale om terror og sikkerhed

Den amerikanske præsident kom blandt andet ind på våbenkontrol og nedkæmpelse af Islamisk Stat.

USA's præsident, Barack Obama, holdt natten til mandag dansk tid en sjælden tv-tale fra Det Ovale Værelse i Det Hvide Hus.

Det skete i kølvandet af onsdagens angreb i San Bernardino, hvor 14 personer mistede livet.

Her er en række udvalgte citater om de emner, præsidenten kom ind på i sin tale:

Angrebet i San Bernardino

- Indtil videre har vi ingen beviser for, at drabsmændene modtog ordrer fra en terrororganisation i udlandet, eller at de var en del af en bredere sammenslutning herhjemme.

- De havde et arsenal af våben, ammunition og rørbomber. Så dette var en terrorhandling med det formål at dræbe uskyldige mennesker.

Krigen mod Islamisk Stat

- Der er en terrortrussel, men vi vil overvinde den. Vi vil ødelægge Isil (Islamisk Stat, red.) og enhver anden organisation, der forsøger at skade os.

- Vores militær vil fortsætte med at jagte terrorister i ethvert land, hvor det er nødvendigt.

- Vi arbejder med vores venner og allierede med at stoppe Isils operationer - med at forpurre angreb, afskære finansiering og forhindre dem i at rekruttere flere krigere.

- Vi skal ikke drages ind i en lang og kostbar krig på jorden i Irak eller Syrien. Det er det, grupper som Isil ønsker.

Våbenkontrol og lovgivning

- Kongressen skal sikre, at ingen personer på en "no-fly"-liste har mulighed for at købe et våben.

- Vi skal gøre det sværere for folk at købe kraftfulde våben, som dem der blev brugt i San Bernardino.

- Vi skal istandsætte bedre screening af dem, der kommer til USA uden et visum, så vi kan granske, om de har rejst i krigszoner.

Islam og muslimer

- Vi kan ikke vende os imod hinanden ved at lade denne kamp blive defineret som en krig mellem USA og islam. Isil repræsenterer ikke islam. De er bøller og mordere.

- Det betyder ikke, at man skal benægte det faktum, at en ekstremistisk ideologi har spredt sig inden for nogle muslimske samfund. Dette er et problem, som muslimer er nødt til at konfrontere.

- Muslimske amerikanere er vores venner og vores naboer, vores kolleger, vores sportshelte - og ja, de er vores mænd og kvinder i uniform, der er villige til at dø for at forsvare vores land.

Kilde: Udskrift af Obamas tale